Новини и събития

Новости

16/03/2023
Новини за продукти

Всички новини

08/03/2023
Корпоративни новини

Турция: Земетресенията повишават риска от инфлация и политическата несигурност

На 6 февруари югоизточна Турция бе ударена от едно от най-разрушителните земетресения в историята на страната, което отне живота на повече от 40 000 души, граждани на Турция и Сирия.

Прочетете още
26/01/2023
Държавен риск и икономика - изследвания

Рецесия, инфлация, Украйна, Китай, парична политика... 2023 г. през погледа на Жан-Кри...

Френската медия Wansquare помоли група от икономисти и лидери на големи компании да дадат своите прогнози за 2023 г. Прочетете отговорите, които им даде Жан-Кристоф Кафе, Главен икономист в Coface.

Прочетете още
03/01/2023
Новини за продукти

Кредитно застраховане: Всичко, което трябва да знаете за тази услуга

Научете всичко, което трябва да знаете за кредитното застраховане. От това как работи, до многото му предимства - нашето ръководство ви помага да разберете това бизнес решение.

Прочетете още
28/10/2022
Държавен риск и икономика - изследвания

Coface публикува класацията си 'Топ 500 Компании в ЦИЕ за 2021'

14-ото проучване на Топ 500 на ЦИЕ дава представа за бъдещето и обобщава икономическата активност в региона за предходната година. Освен това той описва състоянието на 500-те най-големи компании в ЦИЕ според техния оборот.

Прочетете още
26/10/2022
Корпоративни новини

Coface увеличава подкрепата си за финансиране и изпълнение на ESG проекти чрез решен

Coface взе решението да увеличи подкрепата си за финансиране и изпълнение на дългосрочни ESG проекти, чрез по-разпространено предоставяне на застрахователни решения за единичен риск.

Прочетете още
25/10/2022
Новини за продукти

Как да смекчим кредитния риск?

Кредитът е рискът от загуби, произтичащ от неизпълнение на договорните задължения от страна на длъжника. Прочетете практическо ръководство за това как да управлявате кредитния риск.

Прочетете още
24/10/2022
Държавен риск и икономика - изследвания

Студен бриз за световната икономика - Барометрър за Q3 2022

Наред с последиците от войната в Украйна, агресивното затягане на паричната политика в световен мащаб и постоянната инфлация очертават мрачни перспективи за развитието на икономиките. В краткосрочен план е установен режим на стагфлация, при който почти липсва растеж, а цените нарастват бързо. Междувременно перспективите за глобална рецесия стават все по-реални.
Във връзка с това, експертите от Кофас направиха икономическа оценка за растежа на БВП, развитието на отделните страни и сектори.

Прочетете още
17/10/2022
Корпоративни новини

Moody’s потвърждава рейтингите на Coface с перспективата за положителна промяна

На 11 октомври 2022 г., рейтинговата агенция Moody’s потвърди рейтинга за финансовата стабилност (Insurance Financial Strength Rating – IFSR) за Coface на A2. Агенцията промени и перспективата за Coface от стабилна на положителна.

Прочетете още
28/09/2022
Държавен риск и икономика - изследвания

Проучване на корпоративните плащания в Германия за 2022 г.: Потърпевши компании се...

Въздействието върху корпоративните плащания през 2022 г. изглежда умерено и сравнително по-слабо от шока върху икономиката. Компаниите обаче са бдителни в краткосрочен план и са много песимистични за бъдещето.

Прочетете още
15/08/2022
Корпоративни новини

Спадът в световните цени на металите чертае мрачни глобални икономически перспе...

Експертите алармират, че инфлационният натиск върху енергийните вложения застрашават пряко металообработващата промишленост.

Прочетете още
23/06/2022
Корпоративни новини, Държавен риск и икономика - изследвания

Рецесия, за да се избегне стагфлация? Световната икономика на кръстопът

Четири месеца, след началото на военните действия в Украйна, могат да бъдат извлечени първите уроци.
Кои държави и сектори се справят най-добре? Кои от тях ще се сблъскат с големи трудности?
Прочетете прогнозите от нашия Барометър за второто тримесечие на 2022 сега.

Прочетете още
01/06/2022
Корпоративни новини

COFACE и AL RAJHI TAKAFUL подписаха стратегическо партньорство в сферата на застрахованет

Coface, световен лидер в застраховането на търговски звемания и допълнителни специализирани услуги, и Al Rajhi Takaful, една от най-големите финансови институции и застрахователна компания в Кралство Саудитска Арабия, влязоха в стратегическо партньорство за разпространение на решения за кредитно застраховане и подпомагане на саудитските компании стимулират растежа си на вътрешния и експортния пазар.

Прочетете още
31/05/2022
Държавен риск и икономика - изследвания

Средносрочни и дългосрочни въздействия на войната в Европа върху глобалните сек...

В краткосрочен план всички сектори, за които Coface публикува оценки на секторния риск в шест региона по света, ще бъдат повлияни от негативните ефекти от инвазията на Русия в Украйна. Кои от тях биха били най-устойчивите? Прочетете цялото ни проучване сега!

Прочетете още
20/05/2022
Държавен риск и икономика - изследвания

Компаниите в ЦИЕ, изпадащи в несъстоятелност, се увеличават

Тенденциите за изпадане в несъстоятелност на компании в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са обект на различни икономически условия, мерки за подкрепа и правни промени през последните две години. Всъщност пандемията Covid-19, която предизвика икономическия спад и официално въведените блокирания, предизвика опасения не само за макроикономическата активност, но и за ликвидността на плащанията на компаниите.

Прочетете още
19/05/2022
Държавен риск и икономика - изследвания

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: МНОГО (ГОЛЕМИ) ГУБЕЩИ, МАЛКО (РЕАЛНИ) ПОБЕДИТЕЛИ

Повече от два месеца след началото на войната и нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, перспективите за бързото и разрешаване изглеждат все по-малко вероятни. Тъй като санкциите срещу Русия продължават да се трупат, връщането към предвоенната ситуация изглежда илюзорно, дори в случай на ранно прекратяване на конфликта.

Прочетете още
06/11/2021
Държавен риск и икономика - изследвания

⚡️ ExpressECO | Рискът за околната среда е ключов за бизнес стратегията [#ExpressEco]

Моделът за оценка на страновия риск на Кофас вече включва индикатор за околната среда. Нашият икономист Мелина Лондон обяснява как работи в това видео.

Прочетете още
26/07/2021
Държавен риск и икономика - изследвания

Устойчив ли е бумът на металите за електрическите превозни средства?

Металите, използвани в електрическите превозни средства, като литий, кобалт и мед, са в основата на революцията, която в момента се случва в автомобилната индустрия. Строгите регулации, правителствените програми за подкрепа и увеличеното използване на електрически превозни средства в определени региони силно стимулират търсенето на тези метали, които сега са незаменими при производството на акумулатори. По този начин дисбалансът между търсенето и предлагането повишава цените им, въпреки че пазарният дял на електрическите превозни средства остава скромен. В последния си анализ Кофас не предвижда големи промени в тези ценови тенденции през следващите две години.

Прочетете още
23/06/2021
Държавен риск и икономика - изследвания

Германия: Предстоят повече несъстоятелности въпреки държавната помощ

Несъстоятелностите в Германия спаднаха значително през 2020 г. в сравнение с 2019 г., въпреки най-тежката рецесия от 2009 г. Това до голяма степен се дължи на програмите за държавна подкрепа. Ранните молби за откриване на производство по несъстоятелност (Regelinsolvenzverfahren) в съдилищата вече се увеличиха рязко през февруари и март, което е знак за предстоящо нарастване на корпоративната несъстоятелност през следващите месеци. Според модела за прогнози на Кофас до 4030 несъстоятелности са били предотвратени през 2020 г. от държавната помощ. Съответно за компаниите кризата далеч не е приключила.

Прочетете още
26/05/2021
Държавен риск и икономика - изследвания

Китай: нарастват рисковете от неплащане

Пандемията от COVID-19 през 2020 г. повиши нивото на несигурност по отношение на перспективите за бизнеса, подтиквайки китайските компании да затегнат инструментите си за кредитно управление като част от усилията за подобряване на паричните потоци и запазването на жизнеспособността в трудната икономическа среда. Проучването на Кофас за корпоративните плащания на Китай от 2021 г. показва, че условията за са средно с 11 дни по-кратки през 2020 г., като стигат до 75 дни, докато условията за кредитиране клонят към по-кратък, отколкото по-дълъг период.

Прочетете още
13/04/2021
Държавен риск и икономика - изследвания

Търговските отношения между Китай и Австралия

Двустранните отношения между Китай и Австралия се влошиха рязко през 2020 г., като Китай наложи както официални, така и неформални търговски ограничения върху редица австралийски стоки за износ, включително въглища, ечемик, говеждо, вино, памук и др. Кофас обаче очаква БВП на Австралия да се върне на нивото от 2019 г. още тази година.

Прочетете още
Нагоре
  • Bulgarian
  • English