Новини и събития

Новости

23/06/2022
Корпоративни новини, Държавен риск и икономика - изследвания

Всички новини

01/06/2022
Корпоративни новини

COFACE и AL RAJHI TAKAFUL подписаха стратегическо партньорство в сферата на застрахованет

Coface, световен лидер в застраховането на търговски звемания и допълнителни специализирани услуги, и Al Rajhi Takaful, една от най-големите финансови институции и застрахователна компания в Кралство Саудитска Арабия, влязоха в стратегическо партньорство за разпространение на решения за кредитно застраховане и подпомагане на саудитските компании стимулират растежа си на вътрешния и експортния пазар.

Прочетете още
31/05/2022
Държавен риск и икономика - изследвания

Средносрочни и дългосрочни въздействия на войната в Европа върху глобалните сек...

В краткосрочен план всички сектори, за които Coface публикува оценки на секторния риск в шест региона по света, ще бъдат повлияни от негативните ефекти от инвазията на Русия в Украйна. Кои от тях биха били най-устойчивите? Прочетете цялото ни проучване сега!

Прочетете още
20/05/2022
Държавен риск и икономика - изследвания

Компаниите в ЦИЕ, изпадащи в несъстоятелност, се увеличават

Тенденциите за изпадане в несъстоятелност на компании в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са обект на различни икономически условия, мерки за подкрепа и правни промени през последните две години. Всъщност пандемията Covid-19, която предизвика икономическия спад и официално въведените блокирания, предизвика опасения не само за макроикономическата активност, но и за ликвидността на плащанията на компаниите.

Прочетете още
19/05/2022
Държавен риск и икономика - изследвания

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: МНОГО (ГОЛЕМИ) ГУБЕЩИ, МАЛКО (РЕАЛНИ) ПОБЕДИТЕЛИ

Повече от два месеца след началото на войната и нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, перспективите за бързото и разрешаване изглеждат все по-малко вероятни. Тъй като санкциите срещу Русия продължават да се трупат, връщането към предвоенната ситуация изглежда илюзорно, дори в случай на ранно прекратяване на конфликта.

Прочетете още
06/11/2021
Държавен риск и икономика - изследвания

⚡️ ExpressECO | Рискът за околната среда е ключов за бизнес стратегията [#ExpressEco]

Моделът за оценка на страновия риск на Кофас вече включва индикатор за околната среда. Нашият икономист Мелина Лондон обяснява как работи в това видео.

Прочетете още
26/07/2021
Държавен риск и икономика - изследвания

Устойчив ли е бумът на металите за електрическите превозни средства?

Металите, използвани в електрическите превозни средства, като литий, кобалт и мед, са в основата на революцията, която в момента се случва в автомобилната индустрия. Строгите регулации, правителствените програми за подкрепа и увеличеното използване на електрически превозни средства в определени региони силно стимулират търсенето на тези метали, които сега са незаменими при производството на акумулатори. По този начин дисбалансът между търсенето и предлагането повишава цените им, въпреки че пазарният дял на електрическите превозни средства остава скромен. В последния си анализ Кофас не предвижда големи промени в тези ценови тенденции през следващите две години.

Прочетете още
23/06/2021
Държавен риск и икономика - изследвания

Германия: Предстоят повече несъстоятелности въпреки държавната помощ

Несъстоятелностите в Германия спаднаха значително през 2020 г. в сравнение с 2019 г., въпреки най-тежката рецесия от 2009 г. Това до голяма степен се дължи на програмите за държавна подкрепа. Ранните молби за откриване на производство по несъстоятелност (Regelinsolvenzverfahren) в съдилищата вече се увеличиха рязко през февруари и март, което е знак за предстоящо нарастване на корпоративната несъстоятелност през следващите месеци. Според модела за прогнози на Кофас до 4030 несъстоятелности са били предотвратени през 2020 г. от държавната помощ. Съответно за компаниите кризата далеч не е приключила.

Прочетете още
26/05/2021
Държавен риск и икономика - изследвания

Китай: нарастват рисковете от неплащане

Пандемията от COVID-19 през 2020 г. повиши нивото на несигурност по отношение на перспективите за бизнеса, подтиквайки китайските компании да затегнат инструментите си за кредитно управление като част от усилията за подобряване на паричните потоци и запазването на жизнеспособността в трудната икономическа среда. Проучването на Кофас за корпоративните плащания на Китай от 2021 г. показва, че условията за са средно с 11 дни по-кратки през 2020 г., като стигат до 75 дни, докато условията за кредитиране клонят към по-кратък, отколкото по-дълъг период.

Прочетете още
13/04/2021
Държавен риск и икономика - изследвания

Търговските отношения между Китай и Австралия

Двустранните отношения между Китай и Австралия се влошиха рязко през 2020 г., като Китай наложи както официални, така и неформални търговски ограничения върху редица австралийски стоки за износ, включително въглища, ечемик, говеждо, вино, памук и др. Кофас обаче очаква БВП на Австралия да се върне на нивото от 2019 г. още тази година.

Прочетете още
28/01/2021
Държавен риск и икономика - изследвания

Политическите рискове в Нидерландия и Германия

Мерките срещу COVID-19 доведоха до социални вълнения в много държави, особено в Нидерландия и в Германия. Гледайте нашето видео по темата, за да научите повече.

Прочетете още
07/10/2020
Държавен риск и икономика - изследвания

COVID-19 - катализатор за политически рискове

В допълнение към актуализираните анализи на страновия и секторния риск за Q3, преразгледаният индекс на политическия риск показва две тенденции: намаляване на риска от конфликти на глобално ниво, но и увеличаване на риска от политическа и социална нестабилност.

Прочетете още
17/09/2020
Държавен риск и икономика - изследвания

Компаниите в Германия са в кризисен режим

Немските компании искат да получат парите си възможно най-скоро, според четвъртото издание на проучването на Кофас за корпоративните практики на плащане в Германия, проведено в периода юли-август 2020 г., с участието на 753 компании.

Прочетете още
17/08/2020
Държавен риск и икономика - изследвания

САЩ: Очаква се вълна на фалити заради COVID-19

Епидемията от COVID-19 засегна САЩ осезаемо. Според предвижданията на Кофас, БВП на страната ще се свие с 5,6% през 2020 г., а през 2021 г. ще се възстанови едва с 3,3%, като тази прогноза ще се промени, ако има нова пандемична вълна.

Прочетете още
23/07/2020
Държавен риск и икономика - изследвания

Преместването на производството след пандемията: възможност за ЦИЕ?

Отчита се ръст на външната търговия и включването във веригите за доставка на страните от региона през последните години, който е подкрепен от членството в ЕС на повечето страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Прочетете още
16/07/2020
Държавен риск и икономика - изследвания

Глобалният транспорт: Какво да очакваме след COVID-19?

Пандемията COVID-19 предизвика криза на мобилността, главно поради изискванията за физическо дистанциране и необходимостта да се избягват затворените пространства, за да се ограничи разпространението на вируса. Това оказа катастрофално въздействие върху световния транспортен сектор, като въздушният транспорт е най-засегнат.

Прочетете още
08/06/2020
Държавен риск и икономика - изследвания

Барометъра на Кофас: От силния шок до постепенно възстановяване

Кофас предвижда рецесията през 2020 г. да бъде по-силна, отколкото през 2009 г. (4,4% спад в световния БВП според Кофас). Въпреки очакваното възстановяване през 2021 г. (+ 5,1%) - при липса на втора вълна от пандемията, БВП ще бъде с между 2 и 5 пункта по-нисък в САЩ, еврозоната, Япония и Обединеното кралство, в сравнение с нивата от 2019 г.

Прочетете още
07/04/2020
Държавен риск и икономика - изследвания

COVID-19 е на път да предизвика рязък скок на фалитите по света

Отначало епидемията от COVID-19 в Китай засегна ограничен брой вериги на стойността - но оттогава тя се превърна в глобална пандемия. Последиците от нея доведоха до двоен шок - на търсенето и предлагането - което засяга голям брой индустрии по целия свят.

Прочетете още
06/03/2020
Държавен риск и икономика - изследвания

Проучване на плащанията в Полша: по-малко забавяния на плащанията, но перспектив

Въпреки икономическото забавяне, последното проучване на Coface за практиките на плащане в Полша показва, че забавянето на плащанията се съкращава систематично от 2017 г. насам - но паднемията от COVID-19 със сигурност ще се отрази върху полската икономика.

Прочетете още
25/02/2020
Държавен риск и икономика - изследвания

КОФАС ОБЯВЯВА НОВИЯ СИ СТРАТЕГИЧЕСКИ ПЛАН BUILD TO LEAD

Build to Lead ще разшири и задълбочи трансформацията на бизнеса и културата - процес, който започнахме с Fit to Win. Новият план ще се фокусира по-специално върху:продължаване на усилията за подобряване на дисциплината в управлението на риска и застраховането; подобряване на обслужването, както и на търговската и оперативната ефективност; инвестиране в избрани инициативи за растеж в областта на застраховането на търговски кредитен риск и специалните бизнес линии; поддържането на стабилен баланс.

Прочетете още
26/01/2020
Корпоративни новини, Новини за продукти

АВТОМОБИЛНАТА ИНДУСТРИЯ Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД ПОВЕЧЕ РЕГУЛАЦИИ

Засегната от все по-строги регулации, свързани с опазването на околната среда, световната автомобилна индустрия е изправена пред спад и е принудена да се преобразува.

Прочетете още
Нагоре
  • Bulgarian
  • English