Новини и събития
08/12/2023
Корпоративни новини, Държавен риск и икономика - изследвания, Новини за продукти

Ксавие Дюран:„Начертаваме курс през свят, който е по-трудно да се предскаже“ - Ча...

Ксавие Дюран: „Начертаваме курс през свят, който е по-трудно да се предскаже“ - Част 1

В края на ноември, Ксавие Дюран, Главен изпълнителен директор на Coface, даде изчерпателно интервю за вестник L'Agefi.

В тази първа част, той обяснява последствията от конфликтите по света за компаниите и какво означава това за Coface.

 

ВОЙНИТЕ В УКРАЙНА И ИЗРАЕЛ ОТНОВО ПОСТАВИХА ПОЛИТИЧЕСКИЯ РИСК В ЦЕНТРА НА ПРОЖЕКТОРИТЕ. КАК ТОВА ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА СПОСОБНОСТТА НИ ДА РАЗЧИТАМЕ ПРОМЕНИТЕ В ИКОНОМИКАТА?

Политическият риск всъщност не беше нещо, за което мислехме много до 2019 г. или дори до 2022 г. Приехме за даденост, че доминиращият модел на западните демокрации ще продължи да постига стабилен напредък – поне като модел, към който да се стремим. Със 70 години мир зад гърба ни, светът изглеждаше стъпил на по-стабилна основа, отколкото всъщност се оказа.

Основните фактори в този нов ред включват заплахата за влиянието на Съединените щати, което ставаше все по-лошо при Доналд Тръмп и оттеглянето от световните пазари, което той започна. В същото време, Русия отново се появи на международната сцена с войната в Украйна или в Африка. Тогава въпросът за Иран надига глава в контекста на войната в Израел. Китай също започва да "показва мускули", както можем да видим в Китайско море и със съседите му. Има и друг блок, който има намерение да оспори установения ред: БРИКС. Въпреки че тези страни – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка[1] – имат различни интереси, това само показва, че се движим към по-фрагментиран, многополюсен свят. Тези различни източници на сътресения създават нестабилност, за която бяхме забравили, но която затруднява определянето на новите баланси на силите.

Икономическото въздействие на тези войни генерира победители и губещи в зависимост от това доколко заинтересованите страни са изложени на скока в цените на суровините. Изглежда, че Европа е губещата: тя е на предната линия на енергийната криза, докато Съединените щати се възползват доста от нея, заедно с превъоръжаването, което дава тласък на износа им.

Веригите за доставки ще бъдат стабилно преструктурирани, като западните страни искат да намерят изход от офшоринга и да дадат приоритет на ниършоринга (прехвърлянето на бизнес в близка в географско отношение сържава), а съвсем наскоро и на френдшоринг (прехврърляне на бизнес в приятелска държава). Тази промяна неизбежно ще бъде постепенна, защото не можете да преместите работна ръка и инфраструктура за една нощ. И тогава трябва да приемете, че производството ще струва повече. Това е цената, която идва с контрола.

 

АКО оставим ДЪРЖАВНИЯ РИСК НАСТРАНА, КАКВИ СА НОВИТЕ ЗАПЛАХИ ПРЕД БИЗНЕСА?

След години на парична експанзия и евтини пари, въведени след Covid, силата и скоростта на безпрецедентните правителствени интервенции, довели до затягане на паричната политика – след завръщането на инфлацията – дойде като изненада. Това затягане в крайна сметка ще има два ефекта: ще направи ликвидността по-оскъдна и ще повиши цената на кредита за всички икономически заинтересовани страни и по-специално за компаниите. От друга страна, тъй като държавите са по-високо задлъжнели, те имат по-малко пространство за движение, отколкото преди. В същото време, фирмите виждат как разходите им растат в резултат на геополитическото напрежение. Но не всички те са в състояние да прехвърлят тези нарастващи разходи в своите продажни цени, което означава, че откриват, че маржовете им са под натиск.

Всичко това е на фона, при който фирмите също трябва да вземат предвид демографските промени. В западните страни и Китай застаряващото население намалява дела на възрастните в трудоспособна възраст, което води до нива на безработица, които остават упорито ниски и, ако последват, разходите за заплати остават високи. Успоредно с това, изменението на климата става все по-очевидно, което изисква инвестиции, които след това повишават разходите за енергия и според мен това наистина е само началото. Всички тези негативни фактори, събрани заедно, означават, че бизнесът няма много в своя полза, когато се разглежда като цяло.

 

КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА ЗА КОМПАНИИ, РАБОТЕЩИ ВЪВ ФРАНЦИЯ?

Най-ниската точка в корпоративните несъстоятелности беше през юни 2021 г. и впоследствие бяхме в динамика през последните две години, която бих описал като нормализиране в сравнение с миналото. От началото на годината, нивото на несъстоятелността е по-високо от това през 2019 г. [2] (увеличение от 3,5%). В началото промяната засегна най-малките предприятия, т.е. компаниите, изложени на определени сектори – строителството например – тъй като скокът на лихвите "пресуши" развитието на имотите. Тъй като предприятията започват да имат по-малко излишни пари, фалитите започват да засягат по-големите компании.

Освен строителния бранш, търговията на дребно също е под натиск. От известно време секторът е ударен от конкуренцията от страна на онлайн и физическата търговия. Нещо повече, в контекста на висока инфлация всички заинтересовани страни се опитват да прехвърлят скоковете на цените, като спират едва когато потребителите започнат да търсят алтернативи: спадът в продажбите на органични продукти е пример за това.

 

КАКЪВ ЕФЕКТ ЩЕ ИМАТ ПОСЛЕДНИТЕ КОНФЛИКТИ ВЪРХУ АНГАЖИМЕНТИТЕ ВИ?

Да започнем с това, ние преглеждаме нашите анализи на държавния риск три пъти годишно, когато вземаме предвид нови възникващи рискове или други рискове, които не са толкова високи. И ние постоянно коригираме нашите експозиции (пазари, върху които държим риск), като използваме проактивна политика за управление на риска и превенция.

Миналата година, нашата експозиция за Русия спадна от пет милиарда евро до абсолютния минимум за няколко месеца. Все още е твърде рано да се прогнозират последиците от конфликта, който започна в началото на октомври в Близкия изток. Имаме много малко експозиция в тези страни, въпреки че Израел е далеч най-значимият и все още е много трудно да се предвиди колко дълго ще продължи конфликтът.

 

КАКВИ ПОУКИ МОЖЕМ ДА ИЗВЛЕЧЕМ ОТ КОВИД КРИЗАТА И тласъкът, който оказа държавното подпомагане в следствие от нея върху кредитното застраховане?

Правителствата се намесиха в ситуация, която беше изцяло нова и сравнително драматична. Нямаше друг избор освен подхода „направи каквото трябва, независимо от цената“, за да избегнем същия шок като през 2007-2008 г., тъй като кризата изглеждаше временна. Подкрепата за кредитното застраховане беше един от начините за предлагане на увереност относно последиците от потенциално още по-голямо влошаване. В този случай, кредитните застрахователи в крайна сметка плащат на правителството, тъй като коефициентът на загуба е много нисък и от това следва, че тези полици са били нетни длъжници за застрахователите.

Но тази криза не служи като надеждно ръководство за следващата, каква ще бъде или колко голяма ще бъде, или как правителствата ще реагират на нея. И все пак изглежда ясно, че не винаги можем да очакваме системата да бъде спасявана с публични средства; има ограничение за това упражнение.

Coface винаги се е ангажирала да има планове за действие, които са съгласувани след консултации с нашите клиенти и които са пропорционални на събитията. Казвайки това, държавите не могат да застраховат заинтересованите страни срещу рецесия, а частните застрахователи още по-малко. Това е очевидно, ако помислите за нашия размер в сравнение с икономическите предизвикателства, за които говорим. Нематериалната логика на кредитното застраховане се основава на нашата способност да коригираме рисковете към специфичните условия на риска, пред който сме изправени.

 

КАК ПРОДЪЛЖАВАТЕ дейността си по отношение на спецификата на бизнеса ви при експорт?

Експортът – което означава застраховане на транзакции между държави – представлява 40% от нашия бизнес днес и все още е нашата историческа сила. Групата има офиси в 100 страни и предоставя покритие в 200. Ние даваме възможност на компаниите да наблюдават своите рискове по целия свят.

Правителствените механизми са добре дошли за подпомагане на бизнеса да изнася, особено на малките фирми, тъй като те са изправени пред много неизвестни в този контекст. Публичните гаранции, с които Coface се занимава, сега са единственият прерогатив на Bpifrance. И те обхващат големи споразумения за стратегически износ, които частният пазар рядко – или никога – не застрахова: ядрена енергия, оръжия, авиация, технологии и т.н.

Франция има френска експортна агенция, която е добре известна и мощна. Основното предизвикателство е да се направи пробив от международни фирми до малки и средни предприятия, което не е лесна задача предвид голямото разнообразие: имате нужда от култура и посредници. Като кредитен застраховател можем да помогнем, като предоставим нашите данни за целевите чуждестранни пазари.

 

[1] Бележка на редактора: Саудитска Арабия, Аржентина, Египет, Обединените арабски емирства, Етиопия и Иран ще се присъединят към петте държави основателки на 1 януари.

[2] Корпоративните несъстоятелности се изкачиха над цифрите за 2019 г. на няколко пъти през 2023 г.: през март, май, юни, юли и август. 33 794 фалити бяха публикувани през първите осем месеца на годината, което е с 37% повече в сравнение с 2022 г. и 3,5% в сравнение с 2019 г. (Източник: Проучване на поведението на корпоративните плащания във Франция през 2023 г. – Coface, ноември 2023 г.).

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English