Новини и събития
05/07/2023
Корпоративни публикации

Изгубени илюзии и големи очаквания в барометъра на Кофас за Q2-2023

Изгубени илюзии и големи очаквания в барометъра на Кофас за  Q2-2023

2023 година започна с голям ентусиазъм, дори големи очаквания, но по всяка вероятност няма да е годината, която повечето анализатори и инвеститори очакваха. Въпреки че, разбира се, е твърде рано, за средата на този нов период  да се правят окончателни заключения, първите няколко месеца на 2023 г. все пак затвърдиха някои от нашите убеждения:

  • не, инфлацията няма спонтанно и безболезнено да се върне към целта си -  2% в развитите страни;
  • не, големите централни банки няма да променят политиката си от сега и до края на годината;
  • и не, простото премахване на здравните ограничения няма да позволи на Китай да играе ролята на основен двигател за световната икономика.

Към цялостната картинка могат да се добавят и осезаемата рецесия, регистрирана най-накрая от Германия в началото на годината - и в която страната все още изглежда затънала - и сътресението, наблюдавано от началото на март във финансовия сектор - за момента ограничено до регионалните банки на САЩ в списъка на изгубените илюзии. Тези примери имат заслугата да ни напомнят за две основни неща, които пазарът е изгубил от поглед: достъпът до изобилна, евтина енергия остава абсолютно централен за функционирането на глобалната икономическа система, а паричната политика има много по-голямо (пряко) въздействие върху активите оценки и финансова стабилност, отколкото върху потребителските цени.

 

Макроикономическите и финансови перспективи до края на 2024 г. остават тясно свързани с инфлационните тенденции и паричния отговор на основните централни банки. Докато базовата инфлация спада много плавно и незначително, докато пазарите на труда остават под натиск, рискът от възстановяване на основната инфлация през втората половина на годината изглежда намалява, а с него и рискът от по-нататъшно и със сигурност прекомерно, затягане от страна на паричните власти. Мащабът и естеството на възстановяването на Китай - което е много по-малко енергично от очакваното и се движи главно от услугите - съчетано с рекордни нива на запаси от природен газ в Европа и петролен пазар, който все още е достатъчно снабден, предполагаме, че втората половина на 2023 г. и зимата на 2024 г. ще бъде много по-малко сложна на енергийния фронт. Това поражда надежди за значително възстановяване на активността в Европа (главно Германия и Обединеното кралство) през 2024 г., което ще компенсира рязкото забавяне, очаквано в САЩ, което ще доведе до практически стабилен глобален растеж средно за цялата година (+2,3%, след +2,2% през 2023 г.). Малко по-песимистични от консенсуса, нашите прогнози все пак са подложени на редица негативни рискове, на първо място сред които, доставките на енергия и кредити, чиито прекъсвания вероятно ще осуетят и най-оптимистичните очаквания.

В този контекст, променихме 15 оценки по държави (13 повишения и 2 понижения) и 26 секторни оценки (13 повишения и 13 понижения), подчертавайки значително подобрение на перспективите в среда, която въпреки това, остава много взискателна и несигурна.

 

Разгледайте нашия барометър и открийте нашите пълни прогнози!

Изтегляне на тази публикация : Изгубени илюзии и големи очаквания в б... (3,61 MB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English