Новини и събития
07/11/2014
Корпоративни новини, Държавен риск и икономика - изследвания

В Русе специалисти от Кофас и РТИК обсъдиха възможности за повишаване на конкуре...

В Русе специалисти от Кофас и РТИК обсъдиха възможности за повишаване на конкуре...
На кръгла маса от инициативата „Бизнес устойчивост и растеж“  Милена Виденова, управител на Кофас България и Милен Добрев, изпълнителен диркетор на Русенската търговско-индустриална камара, представиха възможности за ефективно управление на бизнеса чрез финансиране, а приветствие поднесе Георги Ненков, зам. кмет на Община Русе. Събитието се състоя на 7 ноември 2014 г., а темата бе „Управление на финансирането на бизнеса за повишаване на конкурентоспособността“.В него взеха участие представители на фирми в региона.

 

От РТИК представиха предоставяните възможности и услуги, методите за насърчаване на инвестициите и обърнаха специално внимание на реализираните и предстоящите европейски проекти.

 

DSC05967

 

Милена Виденова от Кофас представи някои данни за проблемите с плащанията на фирмите, които са донякъде обезпокоителни – съществена част от просрочените фактури преминават в трайна несъстоятелност. За да запазят конкурентоспособността си обаче, малките и средни предприятия могат да продължат да работят в условията на отсрочено плащане, като използват възможностите за проучване на състоянието на своите контрагенти и застраховане на на рисковете от неплащане от тях. Това е комплексно решение, което може да осигури стабилност. В практиката фирмите често изискват отложено плащане, не защото са в лошо състояние, а защото изпитват нужда от ликвидни средства. Тя добави, че „рискът може да бъде намален като се разчита не само на публична информация, а и на експертно мнение, за което може да се направи запитване към Кофас. Доброто управление на вземанията осигурява стабилност, а това допринася за повишаване на конкуретоспособността“. И добави: „С компаниите сме в една лодка, за която трябва да се грижим заедно.“

 

DSC05969

 

Проведената кръгла маса е шеста от поредицата такива регионални инициативи в рамките на „Проект бизнес устойчивост и растеж” на Кофас България, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и регионалните палати. Инициативата цели да даде полезно ноу-хау за осигуряване на стабилност, защита от рискове и финансиране на дейността на компаниите, особено на МСП. По време на кръглите маси се дискутират практически решения за управление на паричните потоци и за по-висока конкурентоспособност на българския и на международните пазари.

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English