Новини и събития
30/10/2014
Корпоративни новини, Държавен риск и икономика - изследвания

Кръгла маса на тема износ събра Кофас и ТПП - Стара Загора с местни фирми

Round Table Stara Zagora
На специална кръгла маса от проекта „Бизнес устойчивост и растеж“  Милена Виденова, управител на Кофас България, и Красимира Соколова – зам. председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора , представиха решения за финансиране на износа и за защита от рисковете при неплащане. Срещата между двете организации и представителите на местния бизнес се състоя на 30 октомври 2014 г. в Стара Загора, а основната ѝ тема бе „Защита от рискове от неплащане за осигуряване стабилност на компаниите”.

 

Красимира Соколова представи възможностите и услугите, които палатата предоставя и акцентира върху Европейската мрежа в подкрепа на бизнеса. Мрежата работи чрез 600 местни бизнес организации в над 50 страни от ЕС и извън него. Зам. Председателят обърна и специално внимание на вече реализираните европейски проекти.

 

Милена Виденова от Кофас представи данни за основните тенденции при износа. За България най-висок спад от приблизително 30 % по предварителни данни на НСИ за първото полугодие на 2014г. спрямо същия период на 2013г. бележи износът на необработени материали, негодни за консумация (изкл. горивата). Основни търговски партньори остават Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, а спад се забелязва в износа към страни извън Европейския съюз. Променливата икономическа и политическа обстановка, липсата информация и просрочените плащания са част от основните трудности пред износителите. Виденова обърна специално внимание и на причините за ниската конкурентоспособност на българските фирми на международните пазари, сред които ниската производителност, малкото иновации, високата енергоемкост, лошите транспортни връзки и затруднения достъп до финансиране.

 

DSC05935

 

Кръглата маса привлече компании от региона, които получиха информация за възможностите за проучване на чуждестранните си партньори, за услугите, които БТПП предлага и за прегледа на рисковете по страни и сектори в света. Всяка компания може и да застрахова рисковете от забавяне на плащането или от неплащане, а полицата може да се използва при обезпечение за банково финансиране. „Така тя може да си осигури достъпни средства за оборотни нужди, а и застраховката на плащанията е добра алтернатива на акредитива, банковата гаранция и други” – добави тя.

 

Проведената кръгла маса е четвъртата от поредицата такива регионални инициативи в рамките на „Проект бизнес устойчивост и растеж” на Кофас България, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и регионалните палати. Инициативата цели да даде полезно ноу-хау за осигуряване на стабилност, защита от рискове и финансиране на дейността на компаниите, особено на МСП. По време на кръглите маси се дискутират практически решения за управление на паричните потоци и за по-висока конкурентоспособност на българския и на международните пазари. До края на годината подобни инициативи предстои да се проведат Плевен, Русе и Варна.

 

DSC05934

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English