Новини и събития
16/10/2014
Корпоративни новини, Държавен риск и икономика - изследвания

В Бургас специалисти от Кофас и БсТПП обсъдиха възможности за повишаване на конк...

Round Table Burgas
На специална кръгла маса от проекта „Бизнес устойчивост и растеж“  Милена Виденова, управител на Кофас България и Цанко Иванов, председател на Бургаската търговско-промишлена палата, представиха възможности за по-ефективно управление на бизнеса. Събитието се състоя днес, темата беше „Как да увеличим конкурентоспособността – финансиране и управление на плащанията“ и в него взеха участие представители на фирми в региона.

 

В началото г-н Иванов говори за възможностите и усулугите, които палатата предоставя. Той акцентира върху реализираните европейски проекти и успехите на региона в програмите за регионално развитие.

 

Милена Виденова от Кофас представи някои данни за проблемите с плащанията на фирмите, които са донякъде обезпокоителни – съществена част от просрочените фактури преминават в трайна несъстоятелност. За да запазят конкурентоспособността си обаче, малките и средни предприятия могат да продължат да работят в условията на отсрочено плащане, като използват възможностите за проучване на състоянието на своите контрагенти и застраховане на на рисковете от неплащане от тях. Това е комплексно решение, което може да осигури стабилност в дейността. В съвременната действителност фирмите често изискват отсрочено плащане, не защото са в лошо състояние, а защото изпитват нужда от ликвидни средства. Тя добави, че „рискът може да бъде намален като се разчита не само на публична информация, а и на експертно мнение, за което може да се направи запитване към Кофас. Доброто управление на вземания осигуряват стабилност, а това допринася за повишаване на конкуретоспособността“.

 

thumb_main_web_COFACE_BTPP_RT_Burgas_3

 

Г-н Иванов добави, че в много случаи при междуфирмените вземания в крайна сметка като краен длъжник стои държавата. При забавяне на плащането това се отразява на много фирми по веригата. Милена Виденова коментира, че застраховката на плащания може да се използва при обезпечение за банково финансиране, като така тя може да си осигури достъпни средства за оборотни нужди.

 

Проведената кръгла маса е втората от поредицата такива регионални инициативи в рамките на „Проект бизнес устойчивост и растеж” на Кофас България, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и регионалните палати. Инициативата цели да даде полезно ноу-хау за осигуряване на стабилност, защита от рискове и финансиране на дейността на компаниите, особено на МСП. По време на кръглите маси се дискутират практически решения за управление на паричните потоци и за по-висока конкурентоспособност на българския и на международните пазари. До края на годината подобни инициативи предстои да се проведат Ямбол, Стара Загора, Плевен, Русе и Варна.

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English