Новини и събития
13/04/2021
Държавен риск и икономика - изследвания

Търговските отношения между Китай и Австралия

Търговските отношения между Китай и Австралия

Двустранните отношения между Китай и Австралия се влошиха рязко през 2020 г., като Китай наложи както официални, така и неформални търговски ограничения върху редица австралийски стоки за износ, включително въглища, ечемик, говеждо, вино, памук и др. Кофас обаче очаква БВП на Австралия да се върне на нивото от 2019 г. още тази година. Но нарастват опасенията, че ескалация на двустранното напрежение ще доведе до увеличаване на мерките на Китай срещу Австралия, които могат да засегнат австралийския износ на услуги, особено в сферата на туризма и образованието, които биха могли да застрашат 2% от БВП на Австралия.

Причините за напрежението между Китай и Австралия

Отношенията между Китай и Австралия се простират от националната сигурност, икономика и търговията до външната политика и вътрешната политика. Търговските отношения между Китай и Австралия се влошиха, когато австралийската антидъмпингова комисия разшири антидъмпинговите мита върху китайските мивки от неръждаема стомана на 28 февруари 2020 г. след разследване на китайски екструзии на алуминий. Между март и юли миналата година бяха наложени още осем антидъмпингови мерки срещу китайски продукти, като стомана [1]. На 19 април 2020 г. Австралия настоя за разследване на произхода на коронавируса, добавяйки натиск върху Китай за справяне с огнището на Covid-19. През май 2020 г. Китай наложи антидъмпингови и антисубсидийни мита върху вноса на австралийски ечемик в Китай, като се позова на разследвания, започнали през 2018 г. Китай впоследствие наложи мита върху друг австралийски износ, като вино, както и официални и неформални забрани за продукти, вариращи от говеждо и дървен материал до памук и въглища.

Устойчива австралийска икономика

Тъй като Китай отговаря за повече от една трета от общия износ на Австралия, търговското напрежение се разглежда като потенциална заплаха за икономическите перспективи на Австралия. Въпреки това желязната руда, основата на австралийския износ за Китай, не е засегната от търговския спор поради липсата на подходящи алтернативи. Междувременно, въпреки търговските действия на Китай, австралийската икономика продължи да се възстановява стабилно от пандемията, регистрирайки два последователни тримесечни ръста на БВП през втората половина на 2020 г., тъй като бизнес условията започнаха да се нормализират след облекчаване на ограничителните мерки.

Двустранните отношения могат да се влошат допълнително

Китайските търговски ограничения засега имат слабо въздействие върху австралийска икономика поради два основни фактора: първо, способността на някои от засегнатите сектори да намерят алтернативни пазари, като Саудитска Арабия за ечемик и страните от Югоизточна Азия за памук, и второ, най-изнасяните стоки като желязна руда и природен газ не са насочени към Китай. Тъй като и двете страни разглеждат спора през призмата на националния суверенитет, ситуацията едва ли ще се подобри скоро. Очакваме БВП на Австралия да се върне на нивото от 2019 г. още тази година. Бъдещото развитие на китайско-австралийското напрежение ще се наблюдава отблизо от азиатските страни във връзка със степента на потенциалните икономически щети, в случай че попаднат в подобна ситуация. Освен това, на фона на продължаващата стратегическа конкуренция и политическите различия между САЩ и Китай, азиатските страни ще бъдат подложени на силен натиск, ако бъдат принудени да избират между двете страни.

 

[1] https://www.reuters.com/article/us-australia-steel-china-idUSKCN0XK05C

 

Изтеглете цялата публикация тук

 

 

 

Изтегляне на това прес-съобщение : Търговските отношения между Китай и А... (538,50 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English