Новини и събития
07/10/2020
Държавен риск и икономика - изследвания

COVID-19 - катализатор за политически рискове

Барометър 2020 - катализатор за политически рискове

Годишното преразглеждане на индекса на политическия риск на Кофас, публикуван в барометъра на Кофас за Q3, показва две тенденции: от една страна, намаляване на риска от конфликти на глобално ниво, но от друга, увеличаване на риска от политическа и социална нестабилност. Последното се изостря в страните, които са най-засегнати от пандемията от COVID-19.

 

Подобно на миналото тримесечие, несигурностите около прогнозите, представени в този барометър, са много високи. Те са свързани предимно със световната здравна ситуация: от юни пандемията продължава да набира скорост. Докато чакат ваксина и / или лечение, предприятията и домакинствата отлагат разходите и инвестиционните проекти, както поради ограничения (при сериозни ограничителни мерки), така и като предпазна мярка.

 

Кофас очаква глобален темп на растеж от -4,8% през 2020 г., последван от ръст от 4,4% през 2021 г. БВП в еврозоната и в САЩ ще остане съответно с 3,5 пункта и 2 пункта под нивата от 2019 г. Най-малко 3 години ще са необходими, за да се върне към производствените нива преди кризата. По подобен начин възстановяването на световната търговия ще бъде само частично: Кофас очаква + 3,5%  през 2021 г. след -13% тази година.

 

Това трайно по-ниско ниво на икономическа активност в сравнение с нивата отпреди кризата се очаква да доведе до увеличаването на бедността, неравенството в доходите и по този начин социалното недоволство.

 

Годишното преразглеждане на индекса на политическия риск на Кофас, публикуван в последния ни Барометър, показва степента, до която пандемията от COVID-19 - в допълнение към влиянието върху хората и икономиката - изостря тези политически рискове. В допълнение към традиционните показатели, използвани за измерване на тези рискове, тази година Кофас добави индекс на пандемична експозиция, който измерва общественото мнение по отношение на управлението на здравната криза от властите. В допълнение към предизвикването на потенциално увеличаване на гражданските вълнения, проблемите, свързани с COVID-19, могат също да засилят социалните движения, от периода преди COVID, като тези, наблюдавани в Хонконг, Франция и Чили.

 

Сред развитите икономики степента на неудовлетвореност на обществото от управлението на здравната криза е най-висока в Испания, САЩ, Великобритания и Франция.

В развиващия се свят Иран и Турция са сред страните с най-високо ниво на социален риск. Няколко страни от Латинска Америка (Бразилия, Мексико, Перу, Колумбия), както и Южна Африка, имат както висок политически и социален риск, така и висока експозиция на кризата с COVID-19.

 

Натиснете тук за изтегляне на пълната публикация.

 

 

 

 

 

Изтегляне на това прес-съобщение : COVID-19 - катализатор за политически риск... (347,33 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English