Новини и събития
31/08/2016
Икономически публикации

Класацията Кофас Прибалтика топ 50

Coface Baltic Top 50 - 2016 edition

Сред икономиките на ЦИЕ, Балтическите държави са най-изложени на търговия с Русия. Забраната за внос на храни, въведена през 2014 г. и  влошаването на руската икономика поствиха значителни рискове пред балтийските икономики и местния бизнес.

 

Въпреки това, те са членове на Европейския съюз и присъединяването към еврото беше и демонстрация на тяхната политическа интеграция със Западна Европа. Изправени пред свиване на руското търсенето, Прибалтическите държави изместиха износа си към други пазари, като значителна компенсация също идва от подобрениет на вътрешните пазари.
Този доста предизвикателна ситуация, също се изразява в резултатите от тазгодишната класация Топ 50 . Докато общия оборот е намалял леко с -1,0% спрямо 33.6 EUR до 33,2 млрд, окончателните данни за приходите и заетостта са нараснали. Огромна част от намалението на оборота може да се отдаде на проблемните условия, срещани от петрола и газовите компании през 2015 г., които не са могли да бъдат компенсирани от по-добра производителност в други сектори, като например Неспециализирана търговия и Автомобили и транспорт.
Литовските компании доминират в класацията за трети път подред (29 с оборот от 22,9 милиарда евро) и се справяр сравнително добре през 2015 г. Тринадесет компании са подобрили позицията си от миналата година, а четири влизат в класацията за първи път. Латвия е на второ място по отношение на общия брой фирми (13) и генерирани оборот (6.4 милиарда евро). Естония е представена със само осем топ предприятия, които печелят около 3,8 милиарда евро през 2015.
Нищо ново в горната част: Топ 3 остава твърдо в литовски ръце. Въпреки, че най-голямата компания, Orlen Lietuva AB, бе изправена пред още една много трудна година на свиване на приходите (-19,9%), тя успя да превърне своята нетна загуба през 2014 г. в печалбата през 2015 г. Vilniaus Prekyba UAB с увеличаване на оборота на почти 4%, скасява разликата между Балтийските № 1 и № 2. Има само една промяна в Топ 10: Koncernas Achemos Grupe бе изхвърлен от Latvenergo AG  и повторно влезе на 9-то място.

 

изтеглете публикацията

  • Обобщение
  • Икономическа перспектива
  • Класацията

 

 

 

 

 

 

 

Изтегляне на тази публикация : Класацията Кофас Прибалтика топ 50 (342,91 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English