Новини и събития
05/02/2024
Икономически публикации

Баромерър Q4 2024: Решаваща година

Баромерър Q4 2024: Решаваща година

Натоварена, наситена със събития, бурна, решаваща, ... нямаше недостиг на прилагателни, за да опишем годината, която току-що започна. Нашите прогнози са изключително интересни. Вижте ги сега.

След турбулентната 2023 г., която се оказа много по-добра от очакваното, 2024 г. се очертава да бъде колкото решаваща, толкова и несигурна както в (гео)политически план (с повече от 60 национални избори – президентски и/или парламентарни), така и в икономически план (с нарастващите рискове за все още забавящата се световна икономика). В този контекст експертите по кредитно застраховане от Кофас промениха 13 оценки на риска за държавите (12 повишения и 1 понижение) и 22 оценки на секторния риск (17 повишения и 5 понижения), което отразява значително подобрение на перспективите, макар и несигурно, в среда, която остава силно нестабилна. 

За трета поредна година растежът на световната икономика ще се забави, стигайки до 2,2% през 2024 г. спрямо 2,6% през 2023 г.

 

Макар че за САЩ „мекото приземяване“ изглежда е в ход, през първата половина на 2024 г. икономическата активност най-вероятно ще продължи да се забавя вследствие на разходите на домакинствата. Сред основните причини е натрупаният по време на пандемията запас от излишни спестявания, който вече до голяма степен е изчерпан и ще продължи да намалява.

Китайската икономика, която през втората половина на 2023 г. изглеждаше, че е възстановила позициите си, завършвайки годината с растеж на БВП от 5,2% (малко над официалната цел), в началото на тази година се задъхва. Възстановяването на потреблението остава несигурно, а опасенията за корекция на пазара на недвижимите имоти, разрешаването на проблема с дълговете на местните власти и дефлационният натиск продължават да натежават върху частните инвестиции и потребителските нагласи.

В Европа през първата половина на годината се очаква стагнацияили състояние близко до нея. Преработващата промишленост продължава да страда от трайно високите разходи и вялото външно търсене.

Изтегляне на тази публикация : Баромерър Q4 2024: Решаваща година (4,26 MB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English