Новини и събития
31/10/2019
Корпоративни новини

Селско стопанство: какви са перспективите на фона на нарастващия прокетционизъм?

Селскостопанския сектор: какви са перспективите на фона на нарастващия прокетционизъм?

Настоящотото търговско напрежение, по-специално между САЩ и Китай, оказва влияние върху селскостопанския сектор в глобален мащаб, по-специално съществено влияние имат низходящите тенденции в цените на ключовите селскостопански стоки, като соята. Кофас направи задълбочен анализ на бъдещите тенденции на този пазар.

 

Особено стратегически, селскостопанският сектор (заедно с ИКТ) е един от секторите, ключови за настоящата търговска война между САЩ и Китай. Наскоро китайските власти предприеха стъпки, за да забранят целия внос на агро-храни от Съединените щати в отговор на повишените тарифи, обявени от администрацията на Тръмп.

 

Търговско напрежение и спад в цените на соята

 

Това, което се случва със соята е показателно за настоящата ситуация. Цените на соята - стока, която е широкоизползвана както за консумация от човека, така и за храна за добитъка (като царевица или пшеница), бяха изключително волатилни, като при тях се наблюдаваше низходяща тенденция.

 

Благодарение на своя статистически модел, който прогнозира цените на избрани суровини, Кофас предвижда спад от 9% в цените на соята  през 2019 г. в сравнение с предходната година, в резултат както на търговското напрежение между Китай и САЩ, така и на избухването на африканска чума по свинете.

 

Последното накара китайските производители на свинско месо да заколят голяма част от добитъка си, за да ограничат разпространението й и съответно да купуват по-малко соя, за изхранването му. В същото време тази ситуация е засегнала пряко глобалното производство на свинско месо, половината от което се произвежда в Китай. Поради това китайските потребители ще трябва да се пренасочат към други животински стоки, като домашни птици и говеждо месо, което ще доведе до ръст в търсенето от големи световни износители като Аржентина и Бразилия.

 

Други рискове, които влияят на глобалните перспективи за селскостопанския сектор

 

В допълнение към протекционистичните тенденции, има и други потенциални рискове за сектора, като например епидемията от африканска чума по свинете или вредителите, които са заплаха за глобалния пазар на царевица. По отношение на структурния риск секторът е уязвим към метеорологичните условия, които могат да засегнат културите, като например суша или явлението Ел Ниньо.

 

И накрая, въпреки че сектор селскостонапство е силно засегнат от глобалната икономическа среда, белязана от протекционистко напрежение, той често се явява и ключов сектор в споразуменията за свободна търговия, както показва и неотдавнашното споразумение между Европейския съюз (ЕС) и МЕРКОСУР.

 

Често правителствата договарят тези споразумения, за да улеснят търговията с продукти, които биха били от полза най-вече за местния  сектор. Въпреки това местните земеделски производители често не подкрепят тези споразумения, като  те са посрещнати с нарастващ скептицизъм от част от обществото, което понякога води до забавяне на ратифицирането на споразуменията за свободна търговия.

 

Изтеглете това проучване

Изтегляне на това прес-съобщение : Селско стопанство: какви са перспекти... (170,70 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English