Новини и събития
21/05/2019
Държавен риск и икономика - изследвания

От последовател до лидер: Преглед на 5G амбициите на Китай

От последовател до лидер: Преглед на 5G амбициите на Китай

Координираният подход на Китай за 5G вече доведе до някои резултати и успехи. Въпреки това Китай все още зависи от вноса, особено на продукти от висок клас, като поради тази причина секторът е изложен на риск от протекционизъм. Освен това 5G мрежите, предоставяни от китайски компании се възприемат като риск за киберсигурността. САЩ забраняват технологиите на Huawei и притискат съюзниците си да направят същото, което може да ограничи растежа на 5G в  Китай в бъдеще.

 

ПРЕДИМСТВОТО НА ПЪРВИЯ

След като в ерата на 3G и 4G Китай играеше ролята на последовател , китайското правителство постави специален акцент върху развитието на 5G технологията. Правителството стартира IMT-2020 5G през 2014 г. с цел да събере всички участници в екосистемата, за да създаде синергии и да подобри сътрудничеството. То също така подкрепи инвестициите в сектора, по-специално чрез създаването на Национален инвестиционен фонд за микрочипове през 2014 г. Целта е да се увеличи производството на чипове в страната от 65 милиарда долара през 2016 г. до 305 милиарда долара през 2030 г. Добрите условия, които създава политическата рамка, позволиха на китайските компании да увеличат научноизследователската и развойна дейност в частния сектор с бързи темпове.

Координираният подход на Китай за насърчаване на 5G технологиите ще помогне на много китайски компании да се възползват от "предимството на първия". Смята се, че 40% от патентите за текущи 5G мрежови стандарти са на китайски фирми. Освен това, китайските компании ще извлекат ползи от 5G. Huawei е световен лидер в мрежовите инфраструктури; в момента държи 29% от пазара. Освен това се очаква 5G да задейства цикъл на подмяна на мобилни телефони, а три от петте световни лидери за мобилни телефони са китайски: Huawei, Xiaomi и Oppo. Според Китайската академия за информационни и комуникационни технологии (CAICT), пазарът на 5G може да съставлява 3.2% от китайския БВП, което представлява 166 милиарда долара до 2025 година.

 

 

5G амБициите на китай се сблъскват с предизвикателства

1) Протекционизъм, поради търговската война между САЩ и Китай 

В разгръщащата се търговска война между САЩ и Китай митата са специално насочени към електрониката: 51% от китайския внос на стойност 200 млрд. щатски долара е с наложени 25-процентни мита върху електрониката, вкл. 23.5% върху мобилни телефони. Американските мита влошават условията за търговия на китайския износ спрямо техния най-голям пазар. Това стимулира американските компании и потребителите да диверсифицират търсенето от Китай. Освен това, китайските 5G компании все още разчитат на вноса на ключови компоненти. Това излага китайските компании на рискове по веригата за доставки. И през май 2019, САЩ обявиха, че ще забранят на Huawei и нейните филиали да купуват части и компоненти от американски компании без одобрението на правителството на САЩ. Това би могло да доведе до големи смущения във веригата на доставки на Huawei, като се има предвид, че около 16% от неговите компоненти идват от американски фирми през 2018 г.

2) Рискове, свързани с киберсигурността

Разгръщането на 5G от китайски компании се възприема като риск за сигурността от много страни, които ще използват технологията. Редица страни, водени от САЩ, твърдят, че използването на мрежовата 5G  инфраструктура на Huawei представлява заплаха, тъй като те могат да предоставят на китайското правителство достъп до чувствителни данни за чуждестранни компании и потребители. Отговарянето на тези изисквания за гаранции за сигурност и прозрачност е основно предизвикателство за Huawei и всички китайски фирми.

3) Технологията има своите ограничения

Ще отнеме години, преди да бъдат въведени единни SA 5G мрежи. GSM Асоциацията прогнозира, че едва 14% от всички връзки ще бъдат 5G до 2025 г. Ще измине доста време, преди 5G да се превърне в новият телекомуникационен стандарт.
"Китай бързо се превърна в голям играч в 5G технологията, но остава зависим от вноса на продукти от висок клас. Поради тази причина секторът е изложен на заплахи от протекционизъм “, заяви Полин Уейл, младши икономист на Кофас. "5G в момента получава много внимание, поради политически съображения, но забраната на китайските фирми като цяло води до отслабване на конкурентоспособността на сектора, което го прави скъпо решение, което със сигурност ще се сблъска с интересите на частните оператори", твърди Карлос Казанова, икономист на Coface за Азиатско-тихоокеански регион.

 

Свалете публикацията:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изтегляне на това прес-съобщение : От последовател до лидер: Преглед на 5G ... (431,18 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English