Новини и събития
21/01/2015
Държавен риск и икономика - изследвания

Кофас обяви оценките си на риска за страни от Латинска Америка

Кофас обяви оценките си на риска за страни от Латинска Америка
Регионалният ръст на БВП се забавя

 

Страните от Южна Америка са важен производител и голяма част от доброто представяне от последните месеци е благодарение на бързия растеж на Китай. Страните от региона започнаха да отчитат високи търговски излишъци, но този златен период приключи. След период на ръст с около 10% на година, китайската активност загуби своя ритъм. В резултат на това цените на стоките за масово потребление започнаха да падат, което се отрази на темповете на растеж на Южна Америка. Очаква се БВП в региона да нарасне с 1.3% през 2014 г. и с 2% през 2015 г., което е по-малко, отколкото за предишни години.

 

Тези прогнози се отразяват също на по-ниската глобална активност и липсата на инвестиции. Инфраструктурата е основен проблем в региона и страните като цяло не приемат възможността да извършат реформи по време на стабилизиране на условията на търговия.

 

Най-добре представящата се страна в Латинска Америка е Чили, която заема 49-то място в световното класиране на 144 страни. Всички други в региона се класират по-надолу (както е показано в графиката).

 

 

Един регион – две посоки

В едната част на Южна Америка държавите от тихоокеанския регион (Мексико, Чили, Колумбия и Перу) защитават свободната търговия и свободните пазари. От друга страна държавите при Атлантическия океан не се доверяват на глобализацията и държавно регулираните модели играят значителна роля в икономиката.

 

Първата група създаде Тихоокеанския алианс, и се опитва да подобри търговските партньорства извън континента, докато втората група остава в капан в рамките на МЕРКОСУР.

 

Какво показва сравнението на двете групи страни? Предвид дейността през 2013 г. и прогнозите на Кофас за 2014 г. и 2015 г., БВП ще се повишава с по-бързи темпове в страните, които граничат с Тихия океан.

 

 
Секторните перспективи – между среден и висок риск

 

Общите перспективи за Латинска Америка са между среден и висок риск, резултат, постигнат на база на средната стойност на БВП на страните. Заслужава да се отбележи, че петте основни икономики (Бразилия, Мексико, Аржентина, Колумбия и Чили) заедно формират 83% от БВП на региона.

 

В контекста на забавения регионален растеж на БВП, много сектори отчитат влошаване на риска – тук перспективите за всеки сегмент в региона са дадени по-подробно.

 

В специален раздел от анализа на риска, Кофас се фокусира и върху два сегмента от мексиканската и перуанската икономики. Това са строителството в Мексико и минното дело в Перу. Първият, изправен пред сътресения през 2013 г., сега започва да се възстановява. Вторият, който представлява основен отрасъл на перуанската икономика, се характеризира със забавяне на активността през последните месеци.

 

Вероятността от ускоряване на ритъма в Латинска Америка е ниска

 

През 2015 г. е малко вероятно дейността в Латинска Америка да бъде ускорена до предишния ѝ ритъм, главно поради по-ниските международни цени на суровините.

 

„Силата на ефекта от това във всяка икономика също зависи от значимостта на износа, като част от БВП на всяка страна. Например Бразилия се счита за затворена икономика, тъй като износът представлява едва 11% от нейния БВП. Съотношението е по-значително в Аржентина (13%), Колумбия (17%), Перу (25%), а най-накрая Чили (27%)” – разясни Патриша Крус, Икономист на Кофас в района на Латинска Америка.

Изтегляне на това прес-съобщение : Кофас обяви оценките си на риска за ст... (175,19 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Виж също


PANORAMA LATAM

Нагоре
  • Bulgarian
  • English