Новини и събития
07/04/2020
Държавен риск и икономика - изследвания

COVID-19 е на път да предизвика рязък скок на фалитите по света

COVID-19 е на път да предизвика рязък скок на фалитите по света

Отначало епидемията  от COVID-19 в Китай засегна ограничен брой вериги на стойността - но оттогава тя се превърна в глобална пандемия. Последиците от нея доведоха до двоен шок - на търсенето и предлагането - което засяга голям брой индустрии по целия свят. Уникалността на тази криза прави сравненията с предходните безполезни, тъй като всички те имаха финансов произход (например глобална кредитна криза от 2008-09 г., голяма депресия от 1929 г.). Въпросът вече не е кои страни и сектори ще бъдат засегнати от този шок, а по-скоро кои от тях ще бъдат пощадени.

Шокът може да бъде още по-силен в развиващите се икономики: освен че трябва да се справят с пандемията, което ще бъде по-трудно за тях, те са изправени и пред спада на цените на петрола, както и пред изтичането на капитали, чието ниво е нараснало три пъти в сравнение с 2008 г.

В този контекст Кофас очаква първата рецесия на световната икономика от 2009 г.  насам, с темп на растеж  от -1,3% (след + 2,5% през 2019 г.). Кофас очаква рецесия в 68 страни (в сравнение с 11 за миналата година), както и спад на световната търговия с 4.3% през тази година (след спад от -0.4% през 2019 г.) и 25% ръст на несъстоятелностите в световен мащаб.

ОЧАКВАМЕ НАЙ-ГОЛЯМОТО УВЕЛИЧЕНИЕ НА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТИТЕ ОТ 2009 Г.: +25% ПРЕЗ 2020

Кредитният риск на компаниите ще бъде много висок дори при най-добрия сценарий, при който се очаква икономическата активност постепенно да се възстанови през третото тримесечие на годината и в случай че няма втора вълна на епидемията от коронавирус през втората половина на 2020 г.

Тази тенденция на ръст на несъстоятелностите ще засегне САЩ (+ 39%) и всички основни западноевропейски икономики (+ 18%): Германия (+ 11%), Франция (+ 15%), Обединеното кралство (+ 33%), Италия (+ 18%) и Испания (+ 22%). Шокът може да бъде още по-силен в развиващите се икономики: освен че за тях ще бъде по-трудно да се справят с пандемията, те са изправени и пред спада на цените на петрола, както и пред  изтичането на капитали, които са нараснали три пъти от 2008 г. насам.

ОБЕМЪТ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ТЪРГОВИЯ ЩЕ СПАДНЕ ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА

В дългосрочен план кризата с COVID-19 може да има последствия и върху структурата на световните вериги на стойността. Основният източник на уязвимост на компаниите в настоящия контекст е тяхната силна зависимост от малък брой доставчици, разположени в няколко, или дори една единствена държава. Следователно увеличаването на техния брой, в очакване на възможни прекъсвания на веригите на доставки, сега ще бъде приоритет за компаниите.

почти всички сектори са засегнати, въпреки че при някои щетите няма да бъдат толкова сериозни

Внезапните мерки за ограничаване на разпространението на вируса, предприети от правителства в повече от 40 страни, имаха незабавни последици за бизнеса.

Тези мерки доведоха до шок на снабдяването, нещо което не се наблюдаваше по време на предишни големи кризи. Първоначалният шок тук не се дължи на финансова криза, а е свързан с реалната икономика: хората не могат да работят, а компаниите се сблъскват с прекъсванията в предлагането междинни стоки.

Туризмът, хотелиерството, ресторантьорството, развлекателната индустрия и транспортът са сериозно засегнати, като същото важи и за почти всички специализирани дистрибуторски сегменти и повечето производствени сектори (с изключение на селското стопанство). Някои сектори на услугите обаче са по-малко засегнати, като сред тях са телекомуникациите, водоснабдяването и комуналните услуги.

Шокът на предлагането е придружен от също толкова сериозен шок на търсенето. Много потребители не правят или отлагат разходите си за стоки и услуги. Освен това доверието на потребителите отслабва в настоящата ситуация.

Трайните потребителски стоки, като превозни средства, вероятно ще бъдат сред най-сериозно засегнатите от този шок. Други разходи, като тези за текстил и дрехи, както и електроника, също вероятно ще бъдат сведени до минимум.

В другия край на спектъра, потреблението на селскостопански и фармацевтични продукти всъщност може да се възползва от тази безпрецдентна ситуация.

политическите последици от пандемията

Най-очевидната последица от пандемията в краткосрочен план е изострянето на съществуващите геополитически напрежения.

Може да се очаква нова вълна от протекционистки мерки, насочена по-специално към ключовите сектори на новия здравен и икономически ред (например ограничаване на износа на селскостопански и / или фармацевтични продукти, считани за жизненоважни). Продължаването на „търговската война“ между САЩ и Китай, насочена към стратегическите сектори, по-специално електрониката, също не е изключено. Този риск може да бъде засилен от президентската кампания в Съединените щати и / или от нарастването на социалните протести в една от тези две страни.

 

Натиснете снимката по-долу, за да изтеглите цялата публикация:

 

 

 

 

Изтегляне на това прес-съобщение : COVID-19 е на път да предизвика рязък скок ... (351,25 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English