Новини и събития
08/06/2020
Държавен риск и икономика - изследвания

Барометъра на Кофас: От силния шок до постепенно възстановяване

Барометъра на Кофас: От сериозен шок до диверсифицирано възстановяване

Няколко седмици след облекчаването на мерките, изглежда, че в повечето европейски страни икономическата активност започва да се възстановява макар и бавно. Въпреки това, постепенното и частично възстановяване няма да заличи ефекта от ограничителните мерки върху растежа: рецесията през 2020 г. ще бъде по-силна, отколкото през 2009 г. (очаква се 4,4% спад в световния БВП според Кофас). Въпреки очакваното възстановяване през 2021 г. (+ 5,1%) - при липса на втора вълна от пандемията, БВП ще бъде с между 2 и 5 пункта по-нисък в САЩ, еврозоната, Япония и Обединеното кралство, в сравнение с нивата от 2019 г.

 

корпоративните несъстоятелности ще нараснат с една трета в световен мащаб в периода до 2021 г. в сравнение с 2019

Въпреки мерките за обществена подкрепа, Кофас предвижда корпоративните несъстоятелности да нараснат с една трета в световен мащаб в периода до 2021 г. в сравнение с 2019. Както вече беше посочено в предишното издание на нашия барометър от 4 април 2020 г., тази тенденция ще засегне всички основни големи икономики: Съединените щати (+ 43%), Обединеното кралство (+ 37%), Япония (+ 24%), Франция (+ 21%), Германия (+ 12%). Много от развиващите се икономики (+ 44% в Бразилия, + 50% в Турция) също ще бъдат сериозно засегнати от ограничителните мерки, в съчетание със спада на приходите от туризъм, паричните преводи от емигранти и приходите, свързани с експлоатацията на стоки, чиито цени са паднали.

В допълнение към транспорта, пандемията засегна сериозно секторите, които бяха уязвими миналата година, като автомобилната индустрия, метали, търговия и текстил

Това рязко покачване на броя на несъстоятелностите отразява увеличаването на краткосрочния корпоративен кредитен риск (от 6 до 12 месеца), чието средно ниво Кофас оценява на всяко тримесечие на ниво държава, като използва макроикономически, финансови и микроикономически данни. За разлика от рейтинговите агенции, оценката на риска на Кофас (CRA) няма за цел да измери риска от изпадане в несъстоятелност на правителствата в средносрочен план. Кофас отчита увеличението на кредитния риск в сравнение с предходното тримесечие, което доведе до 71 понижения на CRA рейтингите, т.е. на малко повече от 40% от икономиките в световен мащаб, които Кофас следи. Същото се отнася и за оценените в 28 държави 13-те бизнес сектора, които представляват 88% от световния БВП, като при 40% от тях оценката е намалена. Не е изненадващо, че транспортът е най-засегнатият сектор, следван от автомобилната индустрия и търговията на дребно, които бяха сред най-рисковите миналата година. В другия край на спектъра, най-устойчиви са сектори като фармация и в по-малка степен, хранително-вкусовата промишленост, медиите и телекомуникационните сегменти в сектора на ИКТ.

 

Натиснете върху картинката, за да изтеглите цялата публикация:

 

 

 

 

Изтегляне на това прес-съобщение : Барометъра на Кофас: От силния шок до п... (173,30 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English