Новини и събития
12/06/2014
Икономически публикации

Рискът в Западна Европа и в нововъзникващи икономики спада

Рискът в Западна Европа и в нововъзникващи икономики спада
През първото тримесечие на 2014 г. ускореният глобален ръст беше потвърден: според прогнозата на Кофас след 2,6% през 2013 г. той ще нарасне до 3% през 2014 г. и до 3,3% през 2015 г. В еврозоната (очакванията са за 1.1% ръст за годината) бавно, но сигурно се възстановява след два сериозни спада. САЩ показват динамичен и балансиран растеж (прогнозата е за 2.7%), въпреки лошите  метеорологични условия през януари в страната. Балансирането на растежа също е в действие: напредналите икономики ще допринесат с около една трета за него, а бързо развиващите се страни – с две трети.

 

Това е контекстът на възстановяването, в който Кофас повишава оценките си за някои европейски страни и нововъзникващи икономики.

 

Германия, Австрия, Великобритания и Испания: подобрение заради увеличени инвестиции

 

Възстановяването в Западна Европа доведе до стабилизирането на риска и дори до подобрение. Пет години бяха необходими на Германия и Австрия, за да се върне към най-добрата рискова категория A1, където са САЩ, Япония и Швейцария. Германия затвърждава ролята си на двигател на Европа с изключително балансиран растеж (около 2% през 2014 г., след 0,5% през 2013 г.): потреблението се съживява жив и инвестициите започват да се случват отново. Поради това доверието на икономическите субекти нараства, което е и стимулирано от спад в броя (от 8% за една година) и значимостта (от 30%) на случаите на несъстоятелност. В Австрия компаниите се възползват от ниската цена на кредитите и от възстановяването на Германия, САЩ и страните от Източна Европа и увеличават паричните си потоци. С изключение на проблемът с Alpine Bau през 2013 г., компаниите в несъстоятелност в страната намаляват няколко месеца поред.

 

Оценката на Великобритания е повишена до А2. Ръстът в страната е оценен на 2.7% за 2014 г. и може да бъде динамичен колкото този на САЩ и дори да изпревари този на Германия. Оживлението в потреблението е стимулирано от спад в безработицата. Ръстът във Великобритания дори сега е по-здравословен заради инвестициите и може да бъде основен двигател на икономическата активност през 2014 и 2015 г. В допълнение Централната банка в страната е предприела мерки за ограничаване на паниката при недвижимите имоти и за улеснение на достъпа на МСП до кредити. На последно място, промишлеността в страната показва признаци на възстановяване – динамиката е в иновациите заради успехите при износа във фармацевтичната, автомобилната, авиационната и отбранителната индустрии.

 

Друга позитивна промяна за икономиката в Европа е оценката B на Испания, която вече има положителна перспектива. Възстановяването в страната се ускорява с прогнозен ръст от 1.2% за 2014 г. и 1.7% за 2015 г. Износът се увеличава, стимулиран от намалените разходи за труд. Въпреки високия дълг в частния сектор, в ход е корпоративен деливъридж. Кофас отбелязва значителен подем във финансовото състояние на компаниите: те възстановяват маржовете си (45% през 2013 г.) и паричните си потоци (над 100%). Високите нива на безработица и задлъжнялостта на домакинствата са най-уязвими в момента. Въпреки това, признаците за възстановяване на вътрешното търсене след успехите при износа са безспорно положително развитие.

 

Латвия понася тежестта на геополитическия контекст в Русия и Украйна

Латвия, която губи положителната перспектива на оценката си B, е зависима от Русия за доставките си на газ. Геополитическите напрежения около Украйна вероятно ще повлияят на доверието на европейските и източните компании и силната зависимост на страната от руския газ обяснява оттеглянето на положителната перспектива, дадена от Кофас.

 

Кения, Руанда, Нигерия и Шри Ланка са с висок потенциал

 

Според Кофас растежът в развиващите се страни ще остане висок: 4,4% през 2014 г. и 4,7% през 2015 г. Те все още ще имат ресурс от подобряването на благосъстоянието на средна класа и ще се възползват от по-добрите перспективи за растеж в напредналите икономики най-вече благодарение на износа си. Въпреки това, динамиката на „големите” нововъзникващи икономики ще бъде ограничена от някои рестрикции при търговията и от политическите и социални рискове.

 

За сметка на това други обещаващи бързо развиващи се страни са по-слабо засегнати от тези трудности. Въпреки често неблагоприятната бизнес среда, потенциалът за растеж в няколко африкански и азиатски страни е особено висок. Този факт дава основание Кофас да повиши с една степен оценките на Кения (B), Нигерия (C) и Руанда (C). Шри Ланка също се възползва от високия растеж (оценен на 7% през 2014 г. и на 6,5% през 2015 г.) благодарение на ръста на потреблението, захранван от рязкото увеличение на приходите и трансферите от чужденци, работещи в страната. Шри Ланка и Кения са две от 10-те развиващи се страни, които Кофас определя като обещаващи нововъзникващи икономики.

Изтегляне на тази публикация : Рискът в Западна Европа и в нововъзник... (1,22 MB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English