Новини и събития
18/02/2016
Икономически публикации

Несъстоятелността на компаниите във Франция: върви към трета поредна година на с...

1

За втора поредна година броят на компаниите в несъстоятелност във Франция спада до ...

60 800. Въпреки все още затруднената икономическа ситуация, няколко благоприятни фактора играят роля за това. Острия спад в цените на петрола, обезценяването на еврото сравнено с долара и пълният ефект на данъчните кредити, позволили на излишъка да се възстанови до най-високото си ниво през 2011 г. Ниската цена на дълга ускори ръста на кредитите към нефинансови компании, които нараснаха с 5 % през 2015 г.

 

Още един положителен знак: неуспехът на компаниите се измерва отново до предкризисното ниво от 2008 г. и сега представлява една от 77 компании. Стойността на несъстоятелностите също спада с 15 %, като броят на засегнаните от това работни места намалява с 12%. В допълнение нарастването на годините на несъстоятелност на бизнеса – наблюдаване в периода на икономически спад – прекъсват през април 2015, след 8 години и 11 месеца. Тази стабилизация показва началото на възвръщането на нормалността.

 

В Западна Европа ликвидацията на компаниите също се е подобрила през последната година и броят им е установен в 10 страни от 11 изследвани. Спадовете са особено забележими в Холандия (-24%), Испания (-20%) и Финландия (-13%). Само в Португалия несъстоятелностите са се увеличили, като това се дължи на трудностите пред които е изправен строителният сектор.

 

Все още се срещат трудности

 

Регионът на Ил дьо Франс, който съставлява 24 % от всички френски компании е сериозно пострадал – с 21 % от цялата несъстоятелност в бизнеса. Още по-лошо – в  компаниите компаниите в региона този показател нараства с 5.7 % - най-високият процент във Франция. Този слаб резултат се обяснява основно с влошаването в строителния сектор и индивидуалните услуги. Несъстоятелностите все още нарастват в 2 от 11 наблюдавани от Кофас сектора:

  • За компаниите в сектора потребителските услуги, несъстоятелностите са се увеличили с 4.2 % (19% от общия брой).
  • Текстилният сектор претърпя най-голямото понижение за годината: до 4.3 % (4% от общия брой). Като допълнение на ниското потребление, изглежда, че мекото време в края на годината увеличава запасите и така се отразява негативно върху бизнеса. 

Въпреки понижаването на несъстоятелността с 3.2 %, строителният сектор е в най-голям риск с ниво на провал  2.1 %  (2.0% през 2006), тоест една от 49 компании – в сравнение с една на 128 в химическата промишленост. Липсата на възстановяване на търсенето на недвижими имоти и по-ниски инвестиции от местните власти натоварва сектора, който води до списъка на стоте най-големи несъстоятелности по обем на оборота.

Изтегляне на тази публикация : Несъстоятелността на компаниите във Ф... (1,63 MB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English