Новини и събития
18/02/2016
Икономически публикации

Нараства ролята на Китай в Латинска Америка

Нараства ролята на Китай в Латинска Америка

Китай е на път да се превърне в сериозен финансов играч за икономиката с ограничен достъп до международния пазар, като обяви своите намерения да разшири инвестициите си в Латинска Америка до 250 милиарда долара и да достигне до годишното придвижване на пазара от 500 милиарда долара за десет години. Това са добри новини за Латинска Америка, която преживя рецесия през миналата година. Според оценките на Кофас, регионът отбелязва 0.6% спад във БВП през 2015 г. и се очаква да покаже леко подобрение през 2016 (-0.2%)

Ускорената търговия между Китай и Латинска Америка през последните 15 години

 

В момента Китай е вторият по големина вносител в Латинска Америка (след САЩ) и третата по големина дестинация за износ (след САЩ и Европейския съюз). През 2014 година, Бразилия, Мексико, Аржентина, Колумбия, Чили, Перу и Еквадор, които заедно представляват приблизително 88% от БВП на региона, изнесоха продукти на стойност 83 милиарда долара в Китай, срещу внос от 152.2 милиарда долара.

 

Бразилия е основният търговски партньор на Китай в Латинска Америка, представляващ приблизително 78 милиарда долара през 2014 година. Китай е основната дестинация за износ на Бразилия – 18% от целия износ на страната, макар и в условия на 1.7% от БВП.                      

 

В пазарни условия, зависимостта на Чили от Китай е най-високата за региона в Латинска Америка. През 2014 година Чили изпраща 24.4 % от целия си износ в Китай, което е 7.1% от нейния БВП. От своя страна, Мексико е по-малко засегната от ниското ниво на търсене в Китай и износа към тази страна – едва 0.5 % от БВП. При вноса е точно обратното – Мексико е един от основните региони за реализация на стоки от Китай. 

Латинска Америка се превръща в основен доставчик на основни продукти от Китай, но и от своя страна е заплашена от евтиния внос. Между 2009 и 2013 година петте основни продукта за износ на Латинка Америка и Карибските държави за Китай бяха производствени. Това било 71 % от целия износ на региона, докато петте основни стоки за внос от Китай до страните от Общността на латиноамериканските и карибските държави са 24%. Тези страни изнасят повече и продукти с по-ниска стойност, докато Китай изнася по-разнообразни стоки на по-висока стойност.

 

Бъдещият търговски сценарий изглежда все по-малко привлекателен

 

Кофас предвижда, че нарастването на китайския БВП ще забави темпото си за близките години с 6.2 % през 2016 г., което е спад от 6.9 % за 2015 г. и доста по-ниско от средината годишна стойност на растеж от 10%, обявени през последното десетилетие. Изглежда, че Латинска Америка се явява един от най-засегнатите региони в света от забавянето китайската икономика, особено по отношение на търговията си, а също и заради ниските цени на суровините, което отчасти се обяснява с по-малко динамичната активност на Китай. 

Китай също може да пострада от спад в пазарния дял, което може да се обясни с нарастването на заплащането спрямо продукцията и нарастването на ценността на юана през последните години. Вдигането на цените за работната сила в Китай през последните 10 години намали производствените предимства на страната. Това обясняваше силния износ за Латинска Америка, тази реалност обаче се промени, особено след като Китай не е включен в Транстихоокеанското партньорство, целящо да промотира търговията между подписалите страни.

 

Инвеститор търси възможности

През годините Китай разшири своето международно присъствие и в други направления – увеличи своето финансово присъствие в Латинска Америка и Африка. 

 

Според Inter-American Dialogue, през периода от 2005 до 2015, Китай заема 125 милиарда долара (около 2.5 % от БВП на региона) на страни и предприятия в Латинска Америка. Все пак Китай все още е далече от това да бъде основният източник на чуждестранни директни инвестиции на Латинска Америка и представлява грубо 6 % от всички чуждестранни директни инвестиции на региона

 

Въпреки че Китай обяви силните си инвестиции в Латинска Америка, нейният капацитет да ги предостави е несигурен. Освен това Китай се сблъска с несъгласието на бизнеса и правителствата  в Латинска Америка относно условия по договори и развитието на околната среда.

Китай ще продължи да играе важна роля в близкото бъдеще на Латинска Америка по отношение на инвестициите. Страните в региона обаче имат нужда да работят за гарантирането на инвестиционната реципрочност и по-доброто разбиране на китайския инвестиционен модел. 

Изтегляне на тази публикация : Нараства ролята на Китай в Латинска Ам... (695,06 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English