Новини и събития
15/10/2015
Икономически публикации

Кофас обявява промени в оценката на секторните рискове - октомври 2015

Кофас обявява промени в оценката на секторните рискове - октомври 2015

Енергетиката е по-рискова от всякога, информационните и комуникационни технологии са с позитивно развитие, а автомобилната индустрия се нагажда. Това показват актуалните оценки на секторните рискове по света на Кофас.

 

Въпреки че общият растеж в световен мащаб се забавя (прогноза от 2.6% ръст за 2015 г. при 2.7% за 2014 г.), динамиката по сектори варира съществено. Затова Кофас променя оценките на рисковете в три основни сектора през последното тримесечие: автомобилната индустрия в развиваща се Азия, енергетиката в три големи региона и информационните и комуникационни технологии в Западна Европа. Въпреки трудностите в петролния сектор, Северна Америка остава най-ниско рисковия регион, благодарение на продължаващата активност.

 

Енергетика: рисковете в три региона се увеличават

 

Спадът на цените на петрола даде основание на Кофас да понижи оценката на енергетиката в три от регионите. Те вече се характеризират с висока степен на риск. Водещите петролни компании намаляват инвестициите, като по този начин отслабват дистрибуторите на петрол. В страните от Северна Америка се наблюдава най-големия спад на цените на този продукт, въпреки благоприятния обрат в икономиката там във второто тримесечие. Заедно с драстичното намаление на инвестициите, проучвателните компании и производителите се характеризират с висока степен на задлъжнялост, а цените са обект на натиск за намаляване. В Западна Европа индустрията търпи последиците от спирането на разработването на шистов газ и на спада в цените на петрола, което принуждава някои компании да намалят капиталовите си разходи. А в Азия, въпреки приноса на спада в Китай, негативните влияния се усещат по-слабо, тъй като водещите петролни компании са държавни и това увеличава сигурността.

Автомобилната индустрия в развиваща се Азия: рисковете вече са на средно ниво заради забавянето на икономиката

 

Автомобилната индустрия се пренастройва. Състоянието ѝ в страните от Северна Америка е добро, благодарение на ускорението в продажбите на луксозни превозни средства. В Западна Европа, след много програми за преструктуриране с цел намаляване на разходите, връщането към растеж носи надежди за сектора. Въпреки това, скандалът с Volkswagen може да помрачи картината, особено в Германия и в страните от ЦИЕ, където групата има доста сериозен дял от продажбите.

 

Ситуацията в нововъзникващите пазари на Азия е по-сложна – там Кофас определя риска като „среден”. Продажбите в Китай падат с 2.6% за първите осем месеца на 2015 г. Забавянето на китайската икономика и увеличената конкуренция оказват влияние върху дейността на производителите, които трябва да се адаптират към новите изисквания за растеж, които са далеч от двуцифрените нива в близкото минало.

Рискът в ИКТ сектора намалява, подпомогнат от възстановяването в Европа

 

Оценката за сектора на информационните и комуникационни технологии е еднаква за всички региони, рискът също се определя като „среден”. Намаляването на разходите, комбинирано с развитието на нови видео платформи, допринася за поддържането на търсенето, благодарение на по-високите нива на потребление на домакинствата. И още – добър напредък има в развитието на услугите за индивидуални потребители. Все още има добри потенциални пазари за компаниите.

 

Въпреки че са достигнали определено насищане, компаниите в развиващите се пазари в Азия могат да се възползват от развитието на технологиите, например 4G. В страните от Северна Америка играчите в сектора се сблъскват с конкурентен натиск в телекомуникациите, с „нови” играчи като Facebook и Google.

Металите и дървесината са под наблюдение

 

Подобно на енергетиката, металургията също търпи негативите от спад в цените в световен мащаб, особено в Северна Америка. При това тази индустрия се сблъсква и с проблеми на свръхкапацитет в Азия. Дървообработващата и хартиена промишленост също страда от подобен проблем, но и от конкуренцията на електронните медии. Въпреки това, в Азия производството нараства заради износа.

 

1234

 

 

 

Изтегляне на тази публикация : Кофас обявява промени в оценката на се... (907,62 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English