Новини и събития
20/08/2015
Икономически публикации

Кофас Прибалтика Топ 50

Кофас Балтика Топ 50
След дълбоката рецесия през 2009г. балтийските икономики генерират слаби темпове на растеж през последните години. Те са резултат от силен ръст на износа, подкрепен от високата икономическа отвореност на Прибалтика, както и повишаването на потреблението на домакинствата.

Структурата на износа се различава от други страни в Източна Европа, тъй като балтийските държави са по-зависими от търговията с ОНД икономиките. Въпреки че приноса на тези развиващи се пазари е имал позитивен ефект през предходните години, спада в руската икономика вече се отрази и на икономическата активност в Прибалтика през 2014г. и продължава да окачва негативен ефект върху растежна на БВП и през тази година. Резултатите от тазгодишната класация на Кофас Прибалтика Топ 50 илюстрират тази ситуация. Най-големите компании трябваше да се справят със спад в общия оборот (-5.4%) спрямо слаб ръст от 2% в миналогодишната класация. Ако се вгледате отблизо, ще видите различна картина.

 

Литва продължава да води класацията с 28 компании, но най-голям брой новодошли отбелязва Естония, която така намалява разликата с Латвия. И двете държави участват с по 11 компании. Естонските компании се представят изключително добре: осем от общо единадесет отчитат ръст в приходите. Средната чиста печалба спада слабо спрямо конкурентите в Литва и Латвия. Най-високият ръст на заетостта е отчетен в Латвия (+5.6%). Общо най-големите компании в Прибалтика са наели почти 10,000 души (+4.0%).

 

Нищо ново на върха: топ 3 остава стабилен с представители от Литва. Въпреки че Orlen Lietuva AB има предизвикателна година със срив в приходите (-22.7%) и експлодираща нетна загуба, тя продължава да бъде първата най-голяма компания в региона. Както през предходните години е следвана от Vilniaus Prekyba UAB и Maxima Grupe UAB, които отчитат стабилен растеж от около 3%. Две компании влизат в Топ 10 тази година за първи път: както Sanitex UAB (8мо място), така и Rimi Latvia AS (10то) напредват с 5 позиции и отчитат двуцифрен растех в приходите и чистите печалби.

Изтегляне на тази публикация : Кофас Прибалтика Топ 50 (1,05 MB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English