Новини и събития
21/08/2013
Икономически публикации

Класацията Кофас Прибалтика Топ 50

Класацията Кофас Прибалтика Топ 50

  За първи път Кофас проведе проучване, което да определи 50-те топ компании от Литва, Латвия и Естония. През 2012 г. техните обороти са се увеличили с 7,6%, достигайки приблизително 36 милиарда евро. Наетите специалисти надвишават 190 000 души, което е с 3% повече спрямо 2011г. Проучването включва подробен анализ на страновия риск и секторен риск, както и оценка на перспективите.

 

  „Класацията на Кофас Прибалтика Топ 50 насочва вниманието върху ръста на пазара – вижда се, че регионът бележи сериозно възстановяване след икономическата криза през 2009 г. Трите държави отчитат растеж между 3,3% при Естония и 5,1% при Латвия” – отбеляза Катаржина Комповска, изпълнителен директор на Кофас за Централна Европа.

 

Трите най-големи компании: Петрол и холдинги

  С оборот от близо 6.3 млрд. евро (с 7% повече в сравнение с 2011 г.), Orlen Lietuva AB, полска нефтена компания с подразделение в Литва, се нарежда на първо място за 2012 г. Vilniaus Prekyba UAB (с 2.8 млрд. евро, или ръст от 8%) идва на второ място, а Maxima Grupe UAB (2,4 млрд. евро, +5% ръст на оборот) на трето. И трите компании, базирани в Литва, генерират почти една трета от целия оборот на включените в Кофас Прибалтика Топ 500. Четвъртото място държи литовската Maxima LT UAB (с оборот от 1,4 млрд. евро, ръст от 3%), следвана от единствената не-литовска компания в челната петорка, естонската Ericsson Eesti AS с оборот от 1,3 млрд. евро (ръст от 7%). Най-голямата латвийска компания Uralchem Trading SIA е класирана на шесто място.

 

Странови анализ: Литва води в Прибалтийския регион

  Общите приходи на най- големите прибалтийски компании са се повишили с 7,6% на годишна база до приблизително 36 млрд. евро за 2012 година. За почти 70% от този показател са допринесли 29 литовски компании в класацията. От останалите 12 са латвийски и само 9 – естонски. Латвия има най-висок ръст на БВП в Европа за 2012 (5,1%), а компаниите в тази страна достигат най-голям ръст на оборота – средно 18%. Оборотът на естонските компании се е повишил с 13% над средния за миналата година, а литовските се задоволяват с увеличение от едва 9%.

 

Секторен анализ: Петролът и газта са на първо място

  През 2012 г. нефтеният сектор стана един от най-бързо развиващите се в Прибалтиския регион, с компании, които отчитат ръст от 29%. Прибалтийските петролни гиганти генерираха оборот от приблизително 8,5 млрд. евро (ръст от 10.3%). Единственият сектор с отрицателен прираст е енергийният, но въпреки това енергийните компании се класират на трето място по оборот. Интересно е да се отбележи също така, че Прибалтийският регион се представя добре и в класацията СЕЕ топ 500 – на компаниите от Централна и Източна Европа, която ще бъде представена през септември.

 

Методология

  Най-големите компании по оборот във всяка от посочените страни (оборот над 120 млн. евро) се идентифицират, а доставчиците на  финансови услуги като банки, застрахователни компании, брокери и лизингови фирми се изключват от нея. В допълнение към критерия приходи класацията Кофас Прибалтика Топ 50 включва други ключови индикатори като нетна печалба и брой служители. Оборотът и печалбата се превалутират в евро на база на обменния курс към края на 2012 г. Данните са взети от нашите бази данни и се допълват с външна информация. Компании, поканени да участват в изследването и които са отказали, не са включени в класацията.

Изтегляне на тази публикация : Класацията Кофас Прибалтика Топ 50 (585,80 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English