Новини и събития
16/11/2015
Икономически публикации

Египет: бавно възстановяване, структурни предизвикателства

Египет: бавно възстановяване, структурни предизвикателства

кофас прогнозира растежът да нарастне до 4.4% за 2015/2016.

С новия Суецкия канал, доверието  в Египет изглежда се връща, отбелязвайки началото на нова ера за страната. Като последствие икономиката на Египет се опитва да възстанови позициите си след ефектите от шест различни правителства от 2011г. насам. Правителството скоро обяви, че реалния растеж възлиза на 4.1% през 2014/2015г., спрямо 2.2 % през 2013/2014г. (финансовата година от юли до юни). Кофас прогнозира, че растежът ще се повиши до 4.4% през 2015/2016г. Ангажиментът на правителството за структурни реформи има за цел да засили потенциалния темп на растеж на Египет, който да достигне 6% през следващия период, в контекста на подобряване на бизнес доверието, по-високите инвестиции и по-голямата производителност. Подобрените икономически резултати и политическата стабилност възстановяват атрактивността на Египет пред инвеститорите. Правителството обезпечава инвестиции на обща стойност 36 милиарда щатски долара и външно финансиране на стойност 24 милиарда щатски долара, по време на конференция, посветена на икономическото развитие проведена през март 2015г.

В първата част на тази панорама ще разгледаме естеството на макроикономическите подобрения и това, което страната може да очаква през следващите години. Възстановяването в производствения сектор, относителната политическа стабилност и готовността на властите да изпълняват икономически реформи са двигателите на сегашния икономически растеж. След като президентът Абдел Фата ал-Сиси встъпи в длъжност миналата година, държавните финанси застават зад реформите, които включват намаляване на енергийните субсидии (подпомогнати от по-ниските цени на петрола) и въвеждането на нови данъци. Правителството встъпва в международни съюзи, за да получи помощ и инвестиции.

 

Въпреки това, страната все още е изправена пред големи предизвикателства, както можете да видите във втората част на тази панорама. Салдото по текущата сметка на Египет изпада в дефицит през 2015 г., като спадат официалните преводи, а вносът се покачва. Финансовите нужди остават значителни в средносрочен план и зависими от даренията и ПЧИ от страните от Персийския залив. Фискалните реформи са ключов въпрос, тъй като бюджетният дефицит и държавният дълг остават високи. Липсата на конкурентоспособност на страната е друга структурна слабост в икономиката. Накрая, регионалните въпроси на сигурността все още представляват източник на риск за икономическата стабилност.

Последната част се фокусира върху туризма на Египет и автомобилните сектори. Международните туристи се завръщат на Египет тай като политическата сцена се стабилизира. Усилията на правителството за привличане на повече туристи са започнали да дават плодове. Египет също така притежава една от малкото автомобилни производствени бази на региона, с някои от най-големите световни играчи. Стратегическото географско положение на страната, нейният потенциал за растеж, перспективите за нови инфраструктурни инвестиции и по-високата политическа стабилност са основните активи за привличане на инвестиции.

 

 

изтеглете тази публикация

 

  • Египет : бавно възстановяване
  • Предпазливо секторно възстановяване
  • Заключение

 

 

 

Изтегляне на тази публикация : Египет: бавно възстановяване, структу... (215,24 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English