Новини и събития
25/05/2016
Икономически публикации

Бразилия: Икономика на ръба на колапса, очакваща новости в управлението

Picture to illustrate the new coface panorama

Бразилия навлезе в техническа рецесия по време на второто тримесечие на 2015.

Бразилската икономика се е свила от 3.8% през 2015 г., което се дължи предимно на спад в инвестициите и колапс на потреблението. Настоящата рецесия и корупционния скандал повлияха вурху първата от гореспоменатите променливи, докато втората реагира в нарастваща безработица, негативен растеж на реалния доход и влошени кредитни условия.Правителството не успя да задържи хода на разходите си и през 2015г. беше отчетена втора година на бюджетен дефицит  - ясен знак за липса на фискална дисциплина. По тези причини Кофас понижи рисковия рейтинг на страната от А4 до В (значителен риск) през септември и след това отново до С (висок риск) през януари 2016 г.  На 12 май 2016 г., президентът Дилма Русеф бе временно отстранена от длъжност, след като Сенатът гласува да започне съдебен процес по импийчмънт. Производствата срещу нейния мандат засягат нарушения на Закона за фискалната отговорност и главно въз основа на фискални нередности. Сега, вицепрезидент Мишел Темер (партия PMDB) е поела председателството, Горната камара ще има 180 дни да свика заседание, за да обсъдят обвиненията. Дилма ще бъде отстранена, ако две трети от гласовете на Горната Камара гласуват "за". Ако резултатът бъде такъв, Темер ще поеме остатъка от президентския мандат, който приключва през 2018г.

Съживяването на доверието в бизнеса изглежда временно в краткосрочен план, след като Темер взе властта със слаба подкрепа, тъй като не е бил избран с директен вот, а и партията му е пряко свързана с корупционните скандали. 

Тъй като все още протича разследване, нови скалндали могат да изригнат в следващите месеци. Той няма да име много време да покаже подобрения по отношение на фискалната политика и възможността му да се справи с Конгреса за да се изпълнят мерките, необходими за подпомагане на икономическото възстановяване. Активността няма да се възстанови през 2016г. и Кофас очаква свиване на 3% от БВП тази година.Негативния тренд е по-вероятно да се интензифицира в главните ссектори на икономиката, като се очаква несъстоятелностите да се повишат. Според секторния барометър на Кофас, основните сегменти от активността на страната са в настоящ висок риск. Ситуацията все още е много лоша за строителството, автомобилния сектор и стоманената индустрия, копито са в постоянен висок риск. Обратната на тази тенденция не се очаква в краткосрочен план, като дълбоката рецесия продължава да дърпа надолу рентабилността.

 

ИЗТЕГЛЕТЕ ПУБЛИКАЦИЯТА - Бразилия: Икономика на ръба на колапса, очакваща новости в управлението

  • Икономика на ръба на колапса, очакваща новости в управлението
  • Набиращ сила импийчмънт
  • Секторен Барометър
  • Заключение

 

 

Изтегляне на тази публикация : Бразилия: Икономика на ръба на колапса... (1,66 MB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English