Новини и събития
14/10/2016
Икономически публикации

Барометър на страновия риск Q3 2016

Country Risk Barometer Q3 2016

ПРИТЕСНЕНИЯТА ОТНОВО НАСОЧЕНИ КЪМ ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА,  термометърът на развиващия се пазар

Началото на лятото вълнуваше всеки, а идеята, че Обединеното Кралство може да напусне Европейския Съюз (ЕС), изглеждаше малко вероятна. Шокът от Брексит от 23 Юни разтърси световните финансови пазари. Цялото внимание се насочи към Великобритания, а британският министър-председател, Тереза Мей, току що беше обявила, че ще задейства Член 50-ти преди края на март 2017г. Процесът по оттеглянето от ЕС ще започне едва тогава и теоретично ще отнеме две години, но в действителност може да се окаже и много по-дълъг. Не е изненадващо, че този шок ни накара да променим рейтинга на страната до А 3, със значителна несигурност и с потенциално негативно въздействие, когато Великобритания окончателно напусне ЕС. 

Освен Брексит редица други несигурности продължават да оказват въздействие върху световната икономика. Слабото ниво на международната търговия е отново в центъра на дискусиите, и не се очаква бързото й възстановяване. В допълнение, нивата на цените на петрола не са отбелязали значително повишение и са едва малко над 50 долара за барел Брент, което довежда до допълнително намаляване на рейтинга на няколко държави, чиито дейности са тясно свързани с тенденциите на пазара на петрол и по-конкретно със стоки за широко потребление (Нигерия, Оман, Монголия, Тринидад и Тобаго). Последната среща на OPEC от 28 Септември доведе до споразумение за производство на 33 милиона барела на ден (Mbd). Наречено „историческо“, това споразумение обаче едва ли ще застраши съществуването на слабите пазарни принципи и ще доведе единствено до умерено покачване на цените на петрола. Това ще бъде още по-вярно след като страните от OPEC все пак ще трябва да се споразумеят за поставените производствени цели от 30ти ноември и ще трябва да ги спазят. Освен това в края на годината фокусът ще бъде ориентиран към ФЕД, който може да повиши лихвените проценти повреме на срещата на Комисията по парична политика през декември.

Въпреки това обаче има някои сравнително добри новини от Бразилия и Русия. Въпреки че тези икономики продължават да са изправени пред редица трудности, ниското ниво на макроикономическо равнище изглежда вече е зад тях и сега навлизат в период на възстановяване. Това все още обаче не е рефлектирало върху подобрения на бизнес равнище. 

 

 

изтеглете публикацията: барометър на страновия риск Q3 2016

 

  • Притесненията отново насочени към цените на петрола,термометърът на развиващия се пазар
  • Барометър Промяна на оценките за риска по страни
  • Доклади за 10 страни

 

 

 

 

 

 

 

Download the infographics

 

 

 

 

 

Изтегляне на тази публикация : Барометър на страновия риск Q3 2016 (822,92 kB)
Нагоре
  • Bulgarian
  • English