Новини и събития
12/09/2016
Икономически публикации

Аграрното стопанство в Северна Африка: стратегически сектор от природни богатст...

Аграрно стопанство в Северна Африка : стратегически сектор от богатствата на природата

Земеделието остава един от най-значимите сектори от икономиката на Северна Африка. Въпреки че неговият принос към националната производителност варира в различните региони, през 2014 той възлиза на 9,5% от БВП в Тунис, 12,7% в Алжир и 15,6% в Мароко. През 2015, секторът е осигурил работа на 21,7% от работната сила в Египет, 15% в Тунис и близо 40% в Мароко. 

 

Благоприятните фактори подкрепящи сектора са покачващото се население, увеличаващото се търсене на преработени храни, по-високия доход на глава от населението както и подобрените производствени капацитети. 

 

Въпреки това, местните условия и правителствени стратегии са основни влиятели на специфичните предизвикателства, пред които са изправени страните от региона.  В Мароко, от 2008 година насам правителството се опитва да направи селскостопанския сектор приоритет, като осигуррява високи нива на инвестиции. В Алжир, правителството наскоро започна да популяризира голямото значение на самоснабдяването с хранителни продукти. Покачването на доходите и променящите се навици на потребителите в Египет са подсилили вътрешното потребление за земеделския сектор.

 

Като цяло правителствените стратегии за подпомагане на земеделския и аграрен сектор са основно насочени към това да осигурят хранителни доставки, задоволяващи търсенето, коете се оказва сериозно предизвикателство, усложнено от бързите темпове на нарастващо население и доходи. 

 

Въпреки постигнатия напредък, няколко проблема остават нерешени. Най-значим е сравнително лошата инфраструктура, което води до повишаване на разходите за транспорт и по този начин намалява нивата на печалба. В някои области високите температури и неблагоприятни климатични условия правят отглеждането на редица селскостопански култури почти невъзможно. Ниските цени на хранителните продукти в региона също биха могли да отблъснат нови инвестиции в сектора. 

 

В Алжир, запазването на ниските цени на петрола е допълнителен фактор, допринасящ за рискове, тъй като страната е силно зависима от приходите от въглеводороди за предоставяне на субсидии и стимули за земеделски индустрии. Това, от своя страна, се отразява отрицателно на способността на сектора да привличе инвестициите, от които се нуждае за развитие.

 

 

Изтеглете публикацията

  • АГРОБИЗНЕСЪТ: Стратегически сектор в Северна Африка
  • BOX: Тенденциите в производството в Северна Африка, в светлината на ниските цени на суровините
  • ИНТЕРВЮ: Жан-Кристоф Батъл, Управител на Кофас за Африканските страни

 

 

 

 

 

Изтегляне на тази публикация : Аграрното стопанство в Северна Африка... (182,98 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English