Новини и събития
22/11/2013
Корпоративни новини

Втори риск семинар на Кофас в България

Втори риск семинар на Кофас в България
Забавените плащания ще се ограничат най-вече с превантивни мерки

 

Превантивните мерки и подходите за системно управление на рисковете са ключът към намаляване на забавените плащания – като количество и като период на забавяне. Това от своя страна ще доведе до намаляване на междуфирмената задлъжнялост и до повече стабилност при паричните потоци на компаниите, особено на тези в търговския сектор.

 

 

milena_seminar

                       

 

Това бяха някои от основните изводи от проведения днес втори семинар по управление на риска, организиран от Кофас. Темата на събитието беше „Управление на риска и на забавените плащания в търговския сектор” и събра близо 100 представители на търговията и бързооборотния бранш, предприемачи, финансови специалисти и представители на институции от страната. Темата се оказа достатъчно актуална, тъй като напоследък се наблюдават увеличение на периодите на забавяне в тази сфера, което, както беше посочено от участниците, може да доведе до сериозни негативни последици за състоянието и ликвидността им. Медийни партньори на втория семинар по управление на риска бяха сп. Мениджър и сп. Регал.

 

_CVS8222

   

_CVS8240

                             

 Модериран от журналиста Марио Гаврилов, семинарът потърси отговори на въпросите как компаниите, особено търговските, да балансират по най- подходящия начин между контрола върху неплащанията и запазване на отношенията с партньорите си. Това важи най-вече за дългосрочните, които могат да страдат от моментни финансови затруднения. В началото представителите на Кофас България Милена Виденова и Борислав Тодоров направиха актуален преглед на риска и тенденциите в разплащанията в търговията в България и Европа. България остава една от отворените икономики в региона и възстановяването на еврозоната осигурява перспективи пред българските компании, което може да бъде един от полезните начини за управление на рисковете от неплащане. Добрите финансови решения за справяне с подобни ситуации със сигурност трябва да се основават на превантивни мерки, като например застраховката на плащания. Това осигурява както защита, така и по-висока ликвидност, съответно нови възможности за бизнеса и гъвкавост, отбелязаха представителите на Кофас България.

 

 

 

 В дискусията се включиха с анализ и споделяне на практики авторитетни представители на бизнеса. Мирослава Симова, Управляващ директор на Перно Рикар България, подчерта, че доверието към партньорите върви заедно с един по-добър контрол, а ключов фактор при справянето с просрочия е проактивната и навременна комуникация с длъжниците. Компанията също така може да прилага и бонуси за навременно плащане, което ще окаже позитивно влияние, стига партньорите да имат достатъчно финансови възможности. Васил Мирчев, Председател на Съвета на директорите на ВМ Финанс Груп, обърна внимание на необходимостта от системно управление на рисковете и подчерта, че само при такъв подход вероятността за справяне с тях нараства.

 

От своя страна Кирил Вътев, Президент на Тандем ООД, сподели някои полезни практики от компанията в управлението на задълженията от клиенти и добави една достатъчно интересна тенденция – че просрочените и трудносъбираемите вземания в определени случаи се сливат. Основна причина за това е фактът, че работата по тях започва по-късно, отколкото е необходимо. Цветан Лъжански, Председател на Управителния съвет на Пластхим-T, насочи вниманието върху проактивната работа с клиенти и особено с по-платежоспособните такива. Според изпълнителния директор на Победа АД Михаил Чоролеев от изключителна важност е и състоянието на средата и какви могат да бъдат загубите от несъбираемите вземания, въз основа на което да се вземе решение дали плащанията да бъдат застраховани.

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English