Новини и събития
10/09/2014
Държавен риск и икономика - изследвания

Кофас Топ 500 компании в ЦИЕ

  • Полша отново е на първо място, Украйна се изкачва до второ, следвана от Унгария
  • Икономическата рамка е добра: има лек ръст в оборота с+0.2%
  • Нефтопреработвателната и газовата промишленост остава на предни позиции, въпреки слабото си представяне

 

coface-01-01
За шеста поредна година международният кредитен застраховател Кофас представя класацията си на най-големите 500 компании в Централна и Източна Европа – Кофас ЦИЕ Топ 500. В нея страната ни е представена с 13 компании, докато в миналогодишното издание те са били 14. Медиен партньор за класацията в България е сайтът investor.bg.  

 

Класацията подрежда компаниите в региона, като отчита за основен показател оборота им, а допълнително – други, като брой на служителите, особености на сектора и на страната. Освен в позициите за българските компании, важни промени има и при останалите участници.„Промените в Кофас Топ 500 илюстрират икономическите условия от последната година, която тя не беше много успешна. Ниските цени при износа поради слабата Еврозона и ограничението в достъпа до кредити, направиха 2013 г. трудна.Виждаме как големите играчи в частност имат тежки проблеми с поддържането на представянето си от предишните години",обяснява Катаржина Комповска, Изпълнителен директор на Кофас за Централна Европа.

 

По повод представянето на класацията Милена Виденова, управител на Кофас за България, отбелязва: „На фона на сравнително стабилните обороти на 500-те компании в класацията, българските се представят по-слабо, което влияе и на позициите им. Като брой те вече са 13, докато преди две години са били 16, и всички те, освен новопостъпилите, отбелязват спад спрямо миналата година. На най-предно място остава Лукойл Нефтохим Бургас, макар и вече на 22-ра позиция, а Аурубис България почти запазва статуквото, въпреки ръста в оборота си. Единствено ОМВ България АД запазва позицията си непроменена, като има лек ръст в оборота от 3,1% и най-значителният ръст на нетната печалба от 409.5% ”.

 

Топ 500 компании: леко увеличение в оборота,предпазливи в набирането на хора

 

Икономически предизвикателната 2013 г. имаше сериозен ефект върху 500-те компании: компаниите в Централна и Източна Европа са увеличили своя оборот едва с 0,2% до над 644 милиарда евро (за 2013 г.: +5%). Въпреки това, те остават важни работодатели в региона на Централна и Източна Европа. Независимо от факта, че стойностите спаднаха с 0.8% в сравнение с миналогодишното проучване, компаниите в класацията отговарят за 3,7% от общата работна сила (около 2,5 милиона служители). Държавите с добри темпове на растеж на БВП, като Латвия, Румъния и Литва, показват най-голямо увеличение в набирането (2% – 6.5%). Полша също отчита стабилни данни за наетите специалисти.

 

Страните от Топ 3: неубедителни победители и падащи звезди

 

Полша отново е страната на по-голяма част от най-добрите играчи в Централна и Източна Европа, но първенството определено не е убедително. Общо 148 компании от там са представени в класацията – с 23 по-малко от 2012 г. Тази негативна промяна отразява забавянето в растежа на БВП в страната през 2013 г. (1.6%), който вече е намалял от 4,5% през 2011 г. до 1,9% през 2012 г.

 

Украйна изгони Унгария от второто място, това е нейния път към по-високата част на стълбицата. 90-те украински компании генерират оборот от 101 милиарда евро, с което отбелязаха най-високата стойност досега в класацията. Повечето новопоявили се с изключително висок ръст на оборота са именно от тази страна. Заедно с това, много от добре познатите от предишни класации компании отчитат огромен спад в оборота и губят позиции. Само седем от тях се преместват нагоре.

 

Унгария отново е в светлините на прожекторите. Общо 62 компании от страната са представени в Кофас ЦИЕ Топ 500, което е с четири по-малко от 2012 г. След пет последователни тримесечия на рецесия и с инвестиции, оставащи в отрицателните стойности от началото на 2009 г., бизнес доверието в унгарските компании най-накрая се възстанови. През втората половина на 2013 г. БВП нарасна с 1.1%. Основен фактор за растежа е външното търсене. Този положителен подем се отразява и на ръста в оборота на водещите унгарски фирми (с 1,2%).

 

Сектори: нефтеният и газов сектор оставатна първо място

 

Нефтеният и газов сектор отново има най-много представители в класацията. 77 петролни гиганти генерираха общ оборот от 162 милиарда евро. Спадът тук е с 3.4%. Първата компания в класацията, отново от Полша, остава PKN ORLEN, въпреки негативната промяна в нетната печалба и оборота. Този резултат може да бъде свързан с нерентабилната рафинерия на компанията в Литва – Mozejki, която отбеляза огромни загуби.

 

Както и през предходната година, доставчиците на енергия достигнаха оборот почти половината от размера на водещия сектор (90 милиарда евро). Докато средният ръст на оборота беше доста обещаващ през 2012 г. - 11%, то тенденцията се обърна през 2013 г. – с 0,9%.

 

Десет нови участници увеличават общия брой на търговците на дребно в Кофас ЦИЕ Топ 500 на 56. В него работят повечето служители от класацията (20,4%). В началото на 2013 г., намаленото търсене и спада в разходите на домакинствата оказаха влияние върху влошаването при секторите за търговия на едро и дребно. Увеличаването на конкуренцията и процесите на консолидация в допълнение засегнаха тези сектори, които вече бяха започнали бавно отдалечаване от стагнацията през втората половина на 2013 г., подкрепени от ниската инфлация и признаците за връщане на доверието на потребителите.

 

Строителният води класацията на губещите сектори. Той остава стеснен в ЦИЕ и подхранва високите стойности на несъстоятелност в много страни от региона. Само шест фирми успяват да се класират в Top 500, с оборот 4,6 милиарда евро (-17,7%). Освобождаването на персонал през 2012 г. (-8%) продължава още, надолу  до -16.9% през 2013 г. Другите лошо представили се в класацията са са телекомуникационния (25 компании, спад от 4% в оборота) и минния сектор (12 компании, спад от 5,2% в оборота).

 

Очаквания

Според Кофас перспективите за 2014 г. са предпазливо оптимистични, въпреки продължаващите проблеми на Еврозоната и бавното и постепенно подобряване на вътрешното търсене. Средният темп на растеж на БВП на страните от Централна и Източна Европа ще се увеличи почти двойно от 1,1% през 2013 г. до 2.4% през 2014 г.

Изтегляне на това прес-съобщение : Кофас Топ 500 компании в ЦИЕ (5,13 MB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English