Новини и събития
27/11/2015
Държавен риск и икономика - изследвания

Строителството: Ахилесовата пета на френската икономика

Строителството: Ахилесовата пета на френската икономика

След продължителен период на стагнация, строителството в Европа показва сигнали на възстановяване. Във Франция това е единственият сектор извън проучваните 14 сектора от  Кофас, класирани като високорискови. Въпреки това доверието бавно се възстановява. Темпът на продажби на ново строителство и продажби на зелено нарастват съответно с 1.4% на годишна база в края на септември 2015г. и с 9.3% през второго тримесечие на 2015г. Въпреки  лекото нарастване обемът на активност в сектора остава под своето предкризисно ниво. Търсенето на домакинствата остава слабо, основно поради високите разходи на домакинствата и липсата на динамичност на пазара на труда.

Сектор, отговарящ за почти една трета от несъстоятелностите във франция

Оборотът на компаниите в строителния сектор спада от 2012г. насам. Подсекторът на услугите с недвижими имоти е единственият, който се радва на положителен обрат в активността, подкрепен от исторически ръст в цените на имотите и динамиката на пазара с отдаване под наем.

Строителният сектор отговаря за почти една трета от несъстоятелностите във Франция (32.6% от общата стойност), въпреки че той представлява едва 18% от стойността. Докато малките компании са най-засегнати от кризата през 2008г., забавеният растеж между 2012 и 2013г. беше фатален за средните компании. Въпреки че средният оборот на фалиращите компании се покачва с 10% между януари 2011 и юни 2012г., до 650,000 евро.

Въпреки подобрението, което започна през май и продължи до октомври (спад от 4.4%), някои области все още страдат. Такива са дейностите свързани с покривната дейност (+3.4%) и строителствоно на сгради (+1.1%), също и общата зидария (+1.3%), особено в Париж, където несъстоятелността нараства с 20%.

 

позитивни сигнали през 2015г, въпреки структурните ограничения

След продължителния спад от 2011г. насам, продажбите на нови домове нараства през 2015г. Продажбите нарастват от промените в законодателството през януари 2015г. (с възможност за отдаване под наем на наследник или др.) Търсенето също се възползва от по-благоприятните финансови условия със средни нива достигащи минимална стойност през май 2015г. В същото време цените на продажбита на зелено спадат с 7.1% от края на 2011г., докато цените на новите сгради остават стабилни. Между януари 2012г. и септември 2015г за същите месечни плащания и площ, капацитета нараства с 10% в сектора ново строителство и със 17% в строителството на зелено.

Въпреки това инвестициите на домакинствата продължават да бъдат повлиани от финансовата ситуация. В съответствие с липсата на осецаемо възстановяване на пазара на труда, безработицата остава на твърде високо ниво във Франция (10.7% в края на септември 2015г). Като допълнение цените са все още високи и са пречка за новите купувачи да се покатерят по стълбата на собственост. Пропорцията на домакинствата със собственост върху жилищата си, остава непроменена от 2010г, на 57.7%.

2016г. ще бъде годината на спад в цените на новото строителство и стабилизиране нивата на несъстоятелност.

Спада в цените на имотите не е достатъчно така че пазарът да се стабилизира дългосрочно. В страните от ОИСР Франция се нарежда като шестият пазар с най-надценени имоти спрямо доходите на домакинствата. Без реално подобрение на пазара на труда за подкрепа на по-ниския приход на домакинствата, катерещи се по стълбата на собствеността, натиска от ниските цени ще продължи през 2016г.

"Тази ситуация ще продължи да се отразява върху финансовата стабилност на строителните компании. В контекста на ниските публични разходи обемът на гражданското инженерство ще продължи да спада. Симптоматично за този спад е, че въпреки големия брой фалити, тези компании са все още силно представени в списъка от компании в несъстоятелност и техния среден размер нараства от края на 2014г. 2016г. ще бъде по-скоро година на стабилизиране, отколкото на възстановяване", обясни икономиста на Кофас Уилиям Бак.

 

Изтеглете тази публикация

mini-pano_medium

 

 

  • Част 1 : Макроикономическа обстановка
  • Част 2 : Несъстоятелност на компаниите
  • Част 3 : Риск на сектора
  • Част 4 : Строителството през 2016г: стъпки към възстановяване?
Изтегляне на това прес-съобщение : Строителството: Ахилесовата пета на ф... (294,47 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English