Новини и събития
11/07/2023
Държавен риск и икономика - изследвания

Селскостопанските стоки под натиск

Селскостопанските стоки под натиск

Докато глобалните икономически перспективи остават несигурни и тясно свързани с инфлационните тенденции и решенията на централните банки за паричната политика, нашите опасения относно селскостопанските стоки бяха засилени през второто тримесечие на 2023 г. Високите производствени разходи, търговското напрежение и увеличените метеорологични рискове ще продължат да натежават върху световното селскостопанско производство през месеците напред.

Въпреки че цените на храните са намалели от средата на 2022 г., те остават исторически  високи (графика 1). Няколко държави, начело с Индия, обявиха, че през втората половина на годината ще запазят ограниченията върху износа на храни, въведени в отговор на високите цени преди почти година. Тези мерки ще продължат да ограничават международната търговия във времена, в които запасите от зърнени култури са силно концентрирани. Например, в момента Китай притежава над 50% от световните запаси от пшеница (графика 2).

 

Graphs agrifood

 

СЕЛСКИТЕ СТОКИ ОСТАВАТ В ЦЕНТЪРА НА ГЕОПОЛИТИЧЕСКАТА ИГРА

 

Доставките на зърно са ключова част от принудителната стратегия на Владимир Путин и този лост, формализиран чрез създаването на морски коридор в Черно море, трябва да продължи толкова дълго, колкото и конфликтът. Споразумението, което е много крехко, тъй като се удължава на всеки два месеца, потвърждава натиска върху световните вериги за доставка на зърнени култури в средносрочен план.

И накрая, нарастващата честота на климатичните и метеорологичните аномалии само ще увеличи нестабилността на цените на селскостопанските стоки. В северното полукълбо настоящите ранни периоди на силни горещини и значителният воден дефицит ще засегнат добивите на зърнени култури (пшеница, царевица) до края на годината. Освен това, почти сигурната поява (>90%) на вълна на топлото течение Ел Ниньо от Q3 на 2023 г. ще добави към съществуващото напрежение. Синоним на по-топло, по-сухо от нормалното време в индо-тихоокеанския регион, то ще изостри основните ефекти от изменението на климата. По-конкретно, производството на няколко селскостопански стоки (захар, палмово масло, зърнени култури) ще бъде засегнато от края на 2023 г.

На този фон, цените на селскостопанските стоки вече се покачват, като захарта, пшеницата, царевицата и какаото. Захарта е добър индикатор за бъдещите тенденции, тъй като съчетава всички настоящи рискове: тя е обект на експортни ограничения от големите производители, докато цените на суровия петрол Brent подкрепят търсенето на захар за производство на биоетанол. Освен това, прогнозите за времето увеличават несигурността относно нивата на производство през 2023 г. за най-големите производители в света (Бразилия, Индия и ЕС).

 

Може да научите повече за оценката на риска за селскостопанския сектор на Кофас, тук.

Изтегляне на това прес-съобщение : Селскостопанските стоки под натиск (351,63 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English