Новини и събития
15/05/2019
Държавен риск и икономика - изследвания

Пазарът на луксозни стоки процъфтява, но се сблъсква и с нови предизвикателства

Въпреки икономическия спад, пазарът на луксозни стоки продължава да процъфтява, но е изправен пред нови предизвикателства

Въпреки че рядко е засегнат от рецесии, фалшифицирането и нарастващото значение на електронна търговия, както и все по-важната роля на китайските потребители, изискват от пазара на луксозни стоки да се адаптира към значителните промени в икономиката, за да запази изключителния си статут.

 

Въпреки тяхната рядкост, те са навсякъде! Луксозните продукти, от шампанско до часовници, коли, бижута, висша мода и козметика, са в нашите списания, по екраните и в обществото. И тяхното присъствие навсякъде отразява икономическото здраве, като понякога се счита за арогантно, имайки предвид забавянето в други индустрии. Дълго време луксозният пазар е изключението, което не се поддава на рецесиите. Въпреки това ситуацията не е толкова проста.

 

Пазар със силни, но уеднаквяващи се  специфики

Луксозният пазар традиционно се характеризира с висококачествени продукти на висока цена за „щастливото малцинство“, което иска да демонстрира социалния си статус. Със своята изключителност, индустрията е насочена към населението, което би трябвало да е в състояние да удържи на забавянето на световната икономическа активност. Но тази ситуация се променя с ново население, което иска да демонстрира успеха си. През 2018 пазарът за луксозни стоки отбеляза растеж от 5% (до 1.2  трилиона евро), като двигател за този растеж бе нарастващото потребление в Китай, както и увеличаващата се средна класа: китайските потребители сега отговарят за 33% от покупките на луксозни продукти в глобален мащаб и се очаква те да се достигнат до 46% от глобалния пазар на луксозни стоки, което представлява едновременно възможност и заплаха за индустрията, която ще бъде все по-зависима от икономическата несигурност при тази средна класа, по-чувствителна към възможната загуба на покупателна способност.

фалшифицирането и електронната търговия, между рисковете и възможностите

Луксозният пазар се изправя и пред други заплахи, сред които фалшифицирането. Очаква се пазарът да достигне 1,8 трилиона долара през 2020 г., а фалшифицирането често вреди на имиджа в допълнение към финансовите щети нанесени на целевите марки. Водено от същото желание за социално признание, закупуването на фалшиви луксозни стоки влияе както върху това доколко желана е марката, така и върху доверието на купувачите. Например, проучване в Обединеното кралство показва, че 66% от потребителите, които са закупили фалшив продукт без тяхното знание са загубили доверие във въпросната марка, а 44% са стигнали дотам, че да спрат да купуват стоки с марка поради страх от фалшифициране.  От друга страна, някои фалшиви стоки повлияват положително на репутацията на оригиналната марка, създавайки желание за притежаване на оригинален продукт от тази марка.

 

Електронната търговия също има много специфично въздействие в луксозната индустрия. Докато през 2018 г. тя представляваше само 10% от продажбите, се очаква тя да нарасне до 25% през 2025 г.  Въпреки това, много марки странят от електронната търговия поради страха от конкуренцията на фалшификаторите, от една страна (ако е обществено достояние, че не продавате онлайн, ще има по-малък шанс купувачът да бъде заблуден), но преди всичко, за да запазят уникалната връзка с клиента по време на закупуването му в техните магазини, ключов момент за лоялността и диференциацията. Следователно здравето на луксозния пазар е свързано с различни глобални фактори и не е напълно отделено от останалата част от икономиката. Докато перспективите са добри въпреки очакваното забавяне на световната икономика (COFACE очаква световна икономическа активност от 2,9% през 2019 г., в сравнение с 3,2% през 2018 г.), китайската икономическа активност, електронната търговия и фалшивите продукти представляват рискове, които могат да се отразят изключително неблагоприятно на луксозния пазар, но от друга страна създават възможности. От луксозните марки зависи да останат бдителни, за да запазят своята специфичност, като в същото време отчитат развитието в заобикалящата ги среда.

 

 

Изтеглете публикацията:

Изтегляне на това прес-съобщение : Пазарът на луксозни стоки процъфтява, ... (133,01 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English