Новини и събития
17/04/2013
Корпоративни новини, Държавен риск и икономика - изследвания

Първа конференция на Кофас в България по управление на кредитния риск

Първа конференция на Кофас в България по управление на кредитния риск
Управлението на рисковете става все по-ключова потребност за бизнеса

 

   Търговските и финансови рискове са повече в съвременната несигурна среда и това поставя усилията за намаляването им сред ключовите потребности на бизнеса. Това е един от основните изводи от организирана от Кофас първа за България конференция по управление на кредитния риск, която се проведе вчера.

 

  Темата на събитието беше „Успешно управление на рискове в несигурна среда” и събра над 170 мениджъри, предприемачи, финансови специалисти и представители на институции от страната. В трите основни панела, модерирани от Таня Кръстева, автор и водещ на предаването Investbook, бяха дискутирани теми за бъдещето пред европейските страни и България, новите пазарни перспективи и има ли необходимост от протекционизъм и как да задържим талантите в страната. Конференцията се осъществи с медийното партньорство на телевизия Bulgaria on air и списание „Мениджър”.

 

  В началото управляващият директор на Кофас за България Милена Виденова и Габриеле Дюкер, директор по управление на риска за Централна и Източна Европа от Кофас Австрия, представиха проблемите, с които в момента се сблъскват страните от еврозоната и какви са основните сценарии. Предвид тази ситуация, компаниите в този регион, включително и в България, ще имат все по-голяма нужда от решения, чрез които да се застраховат от рисковете от неплащане и така да осигурят възможностите си за развитие.

 

_ANP2806

 

 

      В първия панел Заместник-председателят на КФН Ангел Джалъзов отбеляза, че важна предпоставка за растеж на икономиката е насърчаването на дългосрочното финансиране от институционални инвеститори. Филип Шатиню, ръководител на регионалната икономическа служба на Посолство на Франция в България отбеляза и важността от развитието на селскостопанските политики, които могат да допринесат за растежа. Макроикономистът Георги Ангелов отбеляза, че към момента няма универсални решения и че всяка страна в рамките на ЕС трябва да си реши собствените проблеми, а Владимир Шопов добави, че това е кризата, която завари Европа практически без готова визия как да излезе от нея. Главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян специално отбеляза, че България е финансова стабилна и това е необходимо, но не достатъчно условие за растеж.

 

      Перспективите пред България бяха обсъдени по време на втория панел на конференцията. Необходимостта от умерен протекционизъм беше най-дискутираната тема, като изпълнителният директор на ИПИ Светла Костадинова отбеляза, че форми на протекционизъм така или иначе има и самите компании вероятно не биха били съгласни те да се увеличават. Според Васил Мирчев, председател на Съвета на директорите на ВМ Финанс груп „тоталното възприемане на свободния пазар не е решение за малка и отворена икономика като българската и в никакъв случай не е необходимо държавата да субсидира бизнеса, а да има ясни правила в защита на малките и средните фирми. Красимир Дачев, Председател на съвета на директорите на Свилоза посочи, че малко протекционизъм никога не е излишен, а във всички случаи бизнесът трябва да е много адаптивен в настоящата среда. В началото на панела Дирк Брьокелман, специалист икономически изследвания и комуникации в Кофас Германия, представи перспективите пред немската икономика, което е важна информация за българските износители.

 

_ANP2945

 

 

    Последният панел беше посветен на необходимостта от привличане и задържане на таланти в съвременната среда. Презентация на дейностите за повишаване на качеството на работната сила направи заместник-министъра на труда и социалната политика Петър Стоянов, а след това дискусията се разви към това какво представляват талантите и какви са техниките те да бъдат стимулирани. Мария Шишкова, председател на БФБЛ отбеляза, че добрите специалисти трудно се откриват, а контактите с тях трябва да започват още от университета, а Милена Стойчева от Джуниър Ачийвмънт България добави, че всеки един трябва да бъде смятан за талант и да му се даде възможност да разгърне своите способности. Стефан Дьолае, председател на УС на Френско-българската търговска камара подчерта ролята на браншовите организации за усъвършенстването на специалистите, а Явор Янкулов даде интересната гледна точка на сблъсъка между таланта и уменията за работа в екип.

 

   Конференциите на Кофас по управление на риска се провеждат от 17 години насам в над 20 страни по света, където компанията е представена. Тези събития са се утвърдили като важни обществено-икономически форуми, на които се дискутират глобални проблеми и се предлагат дългосрочни и в редица случаи ефективни решения. Темите, които конференциите на Кофас са засягали през годините, са неизменно важни – финансова и икономическа криза и перспективи за растеж, глобални икономически тенденции, експортни стратегии, развиващи се страни, здравеопазване и образование и други. Лектори са били редица влиятелни личности, сред които Кристин Лагард, Ерхард Бузек, Паскал Лами, а на последната такава конференция в Париж доклад изнесе световноизвестният икономист Нуриел Рубини.

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English