Новини и събития
08/12/2014
Държавен риск и икономика - изследвания

Нови оценки на секторния риск от Кофас

Нови оценки на секторния риск от Кофас

В страните от Северна Америкахимикали, транспорт и текстил повишиха оценката си от „среден риск” на „нисък риск”.

Секторните рисковепоказват подобрениеблагодарение на падането на цената на петрола

Според Кофас тази година се видя отчетливо подобрение в секторния риск на Северна Америка. След краткотраен спад поради лошите климатични условия през първото тримесечие, САЩ възобнови балансирания си растеж (прогноза от 2.0% през 2014 г. и 2.5% през 2015 г.). Компаниите се възползваха от благоприятната инерция в потреблението и инвестициите, което се отрази на високото ниво на печалбата им. От този благоприятен икономически климат, в съчетание с неотдавнашното падане на цените на петрола, се възползваха основно три сектора, чийто оценки Кофас повиши на „нисък риск”.

 

  • Продукти на химическата промишленост

 

Тези продукти в Северна Америка се открояват благоприятно на фона на страните от Западна Европа, която е изправена пред мудно възстановяване, и Азия, където перспективите за сектора остават нестабилни. Тъй като са предпочитан регион за много компании, страните от Северна Америка извличат най-много ползи по отношение на конкурентоспособността заради по-ниски производствени разходи. Индустриалното производство от своя страна се повиши с 3.2% за една година през третото тримесечие. То е стимулирано от силната активност на двата основни пазара в сектора – на автомобилната и на строителната индустрия. Продажбите на автомобили са нараснали с 1,4% през първите 10 месеца на годината в сравнение със същия период на 2013 г. Колкото до строителството, активността и цените са се повишили, макар и все още да не са достигнли нивото си отпреди кризата.

 

  • Транспорт

 

За първи път от 2010 г. насам, окуражен от повишаващия се глобален ръст тази година, както и от очакваното засилване на международната търговия през 2015 г., транспортният сектор отчете устойчиви резултати. Докато в Европа въздушният транспорт страда от последиците от руското ембарго върху обмена и силната конкуренция от страна на нискотарифните авиокомпании, в Северна Америка този сектор се възползва от положителните ефекти от преструктурирането. Докато пазарът показва признаци на зрялост, с ръст от едва 2.8% в края на септември, рентабилността на дружествата остава над стойностите, наблюдавани в Европа. Освен това, бумът на растежа в САЩ допринесе за възраждането на търсенето в бизнеса и в товарните превози.

 

  • Текстил и облекла

 

Ръстът в този сектор изглежда стабилен в Северна Америка – с около 2% годишно, при голямо предлагане и стабилно търсене. Памучните реколти в този регион, който е третият най-голям производител, могат да достигнат нивата от 2012/ 2013 с очаквано повишение от 24%, с което обемът ще достигне 3.5 млн. тона. Поради устойчивостта на американската заетост и потребителските разходи, инерцията на търсенето в този сектор е сравнително благоприятна в сравнение с Европа.

 

Дистрибуцията в страните от Западна Европа – предупреждение

 

Поради слабото възстановяване в Западна Европа и нерешените проблеми в свръхкапацитета в секторите, свързани с инвестициите в инфраструктура в развиващите се страни в Азия, Кофас оставя оценките на секторния риск за тези региони непроменени. Въпреки това, един сектор в момента е под внимателно наблюдение. Това е секторът на дистрибуция в Западна Европа, който към момента има оценка „среден риск”. За разлика от развиващите се страни в Азия и Северна Америка (където секторът е класифициран като „нисък риск”), продължаващата мудност на потребителските разходи в Европа, в съчетание с забраната за износ на някои хранителни продукти в Русия, влияят неблагоприятно на маржовете на дистрибуторите и резултират в натиск за намаляване на цените.

 

 

12
Изтегляне на това прес-съобщение : Нови оценки на секторния риск от Кофас (1,08 MB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English