Новини и събития
01/04/2016
Държавен риск и икономика - изследвания

Милена Виденова: Бизнесът е предпазлив и търси повече информация

Милена Виденова: Бизнесът е предпазлив и търси повече информация

Геополитическите ефектите не винаги са това, което първоначално се очаква. Оказва се, че са много по-комплексни, отколкото се очаква при въвеждането на някакво политическо решение. Това каза Милена Виденова, Кофас България в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Tова, което се наблюдава за ембаргото за Русия, например, е, че "българските производители не бяха много засегнати от него по отношение на своя износ за Русия". Но тъй като ембаргото бе въведено за цяла Европа, то европейските стоки, които не можаха да намерят реализация на руските пазари, заляха България и селскостопанските производители бяха силно засегнати от него. 

"Средата е изключително диначмична. Наблюдава се разместване на геополитическите пластове. Големи държави, които са били изключително стабилни, започват рязко да променят своите икономически показатели. Различни сектори също рязко се променят, като петролът, който дава отражение върху много други, свързани индустрии".

bloomberg

"Мениджъртие стават много по-предпазливи и търсят повече информация. Това само по себе си е добро", каза още Виденова.

"Увеличава се застраховането на търговски кредитен риск. При нас като тенденция има подобряване на данните за износ, включително структурата на износа. Имаме повече от чисто суровинен износ, преработени и крайни продукти"  каза г-жа Виденова.

Друг фактор за това дали бизнесът е предпазлив са преките чуждестранни инвестиции, каза експертът. "Донякъде геополитическите събития и несигурността разколебават бизнеса. За януари месец този показател е доста по-нисък в сравнение с миналата година".

Изтегляне на това прес-съобщение : Милена Виденова: Бизнесът е предпазли... (123,15 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English