Новини и събития
17/06/2015
Държавен риск и икономика - изследвания

Кофас отбелязва икономически възход в Индия

Кофас отбелязва икономически възход в Индия

Кофас очаква ръстът на БВП в Индия да достигне 7.5% през настоящата година. Това е в унисон с позицията на МВФ, които през май 2015 отбелязаха страната като „едно от ярките места в картата на глобалната икономика”, най-вече заради по-ефективните политики и края на политическата несигурност. До каква степен обаче реформите от правителството на Нарендра Моди, съставено през май 2014 г., е допринесло за растежа? Безрискови ли са подобренията в икономиката?

Ръст в увереността на бизнеса

През последната година, индийската икономика печели от увеличаване на доверието към нея. Правителството прокара законодателство, позволяващо придобиването на собственост върху инфраструктурни и строителни компании от чужди инвеститори, както и други реформи. По всичко личи, че те ще доведат до прогресивно възстановяване. Фактът, че инфлацията е под контрол, също дава позитивни сигнали за бизнеса.

 

Въпреки това, според индекса за преки чуждестранни инвестиции на ОИСР, Индия все още прилага определени рестрикции в тази сфера. Правителството на Моди спомага за възстановяване на увереността, но бариерите все още съществуват – в много сектори при инвестиции се изисква разрешение от правителството.

 

Перспективи пред ИТ и стоманодобивния сектор

Стремежите на Индия да се развива и да увеличава конкурентоспособността си като производител ще доведат до раздвижване на строителния сектор, благодарение на плановете за развитие на инфраструктурата. „И въпреки тези развития, увеличаващия се внос на стомана, особено от Китай, ще продължава да оказва натиск върху цените на този продукт на пазара в страната. Предвид особеностите на стоманените продукти, характерни със своите заместители, 20% разлика в цената от местните и чуждите стоманолеярни, определено е предизвикателство” – отбеляза Роки Тунг, икономист на Кофас за Азия – Пасифик.

 

От друга страна, ИТ услугите в Индия се оценяват на около 52% от глобалния пазар. Сравнително ниската стойност на труда, около 1/3 от тази в САЩ, значително допринася за тяхното развитие. „Въпреки че сектора на ИТ услуги ще продължи да бъде конкурентен в световен мащаб, надигащите се предизвикателства от Китай, Малайзия и Филипините не бива да бъдат подценявани” – добавя Роки Тунг.

 
Политическите рискове трябва да продължат да бъдат наблюдавани

 

Въпреки позитивните развития, Кофас препоръчва политическите рискове да продължават да бъдат наблюдавани. Правителството може да се сблъска с протести от граждани, то няма пълно мнозинство в парламента, което означава, че могат да се появят потенциални проблеми с изпълнението на реформите. Също така управлението в страната печели от благоприятната глобална икономическа ситуация, благодарение на ниските цени на петрола и възстановяването на ЕС.

india_graph
Изтегляне на това прес-съобщение : Кофас отбелязва икономически възход в... (296,95 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English