Новини и събития
26/05/2015
Държавен риск и икономика - изследвания

Кофас оценява бъдещето на квотите за мляко

Кофас оценява бъдещето на квотите за мляко
На 1 април тази година дойде краят на квотите за мляко в Европа – регулаторен инструмент, наложен през 1984 г. заради свръхпродукцията на млечни продукти.  За пръв път от 30 години насам, пазарът сам ще определя количеството произвеждано мляко. Дали френските млекопроизводители са готови за това?  Ще попречи ли на фермерите новата регулация и ще могат ли те да отговорят на нуждите на бързо развиващия се азиатски пазар? Или пазарът ще се развие така, че да отговори на търсенето на био продукти?

Доминантната позиция на ЕС

 

Благодарение на развитието на икономиката, продукцията в световен мащаб се е увеличила с 56% за последните 30 години. Между 2008 г. и 2013 г. потреблението в Европейския съюз падна с 2% , но секторът държи ниво именно заради високия износ. Водещ производител в Европа с 22% от продукцията е Германия, следвана от Франция със 17% и Великобритания с 10%. Франция от своя страна се нарежда и до световните лидери в производството, заемайки осмо място.

 

През последните 30 години секторът претърпя много рационализации, които доведоха до намаляване  броя на фермите и бързото развитие на продуктивността. В допълнение, рационализацията съсредоточи производството на млечни продукти предимно в западна Франция – 6.8% от общата за ЕС.

 

Ниска несъстоятелност, но заплаха от волатилност при цените

 

Основният фактор за несъстоятелността на бизнеса с мляко във Франция е високият дял на мандрите с едър рогат добитък. Този ефект обаче е смекчен, благодарение на субсидиите за тях. Така в този сектор нивата на несъстоятелност са по-ниски        -0.38%, в сравнение със средното за страната, което е 2.54%. Основният проблем е, че секторът е силно повлиян от постоянните измененията на цените, което допринася за несигурност в областта на млекопроизводстовото. Начините за производство във Франция са различни от тези в останалата част на Европа. Фермерите, които отглеждат добитък, са по-чувствителни към измененията в цените в сравнение със земеделците. И в двата сектора обаче няма как да има гарантирани печалби, без да се налага допълнително финансиране. Ето защо всеки възможен спад в цените представлява опасност за производителите.

 

graph1en

Настоящи стратегии и бъдещо развитие

 

Възможността за разширяване на външните пазари ще бъде от полза за Франция. Страната е добре позиционирана на световния пазар и има репутация на производител на висококачествени стоки. От друга страна, сред потребителите на развиващия се азиатски пазар има силно търсене на млечни продукти. В допълнение, селскостопанските продукти се отличават с висока еластичност:  умерено повишаване на доходите на потребителите води до по-високо увеличаване на пазарното търсене. Също така вертикалната интеграция в производството ще помогне на компаниите да контролират своите надценки.

 

Въпреки че подходящата за органични продукти земя във Франция е малко (в сравнение с други страни), тя отбелязва растеж от 2005 г. насам. Доста време отне на френските фермери да достигнат до този сегмент, и все пак броят на органични мандри с рогат добитък се удвои през последните десет години. Тази тенденция е позитивен знак, предвид това, че броят на французите, готови да плащат по-високи цени за био продукти, се увеличава.

изтеглете тази публикация

Mini-publication
  • Въведение
  • Пазарът на млечни продукти
  • Негативни ефекти от либерализацията на френските млечни производители
  • Съществуват печеливши стратегии
Изтегляне на това прес-съобщение : Кофас оценява бъдещето на квотите за м... (259,90 kB)

Контакт


Plamen Dimitrov

 
Plamen Dimitrov
Country Manager
Tel.: +359 2 821 37 71
E-mail: plamen.dimitrov@coface.com 
 
 
Todor Tsvetanov
Head of Marketing & Communications
Tel.: +359 882 481 411
E-mail: todor.tsvetanov@coface.com
 
 
76A, James Bourchier Blvd.,
Business center Hill Tower
1407 SOFIA
BULGARIA

Нагоре
  • Bulgarian
  • English