Новини и събития
21/10/2019
Държавен риск и икономика - изследвания

Барометъра на Кофас: Очаква се спад в глобалната икономика

Барометъра на Кофас: Очаква се спад в глобалната икономика
Нарастващата политическа несигурност и нейните последици върху бизнеса това лято, правят икономическото забавяне през 2020 г. все по-вероятно.

Аржентинската валутна криза, демонстрациите в Хонконг и Русия, Брекзит, нападенията с дронове върху петролните инсталации в Саудитска Арабия - това са само част от събитията, които белязаха третото тримесечие на 2019 г.

Нарастващата политическа несигурност, съчетана със спада на обема на световната търговия, нестабилността на цените на петрола и по-ниските продажбите на автомобили в Европа и Китай, продължава да влияе върху корпоративния морал.

Ще се разпространи ли песимизмът на производствените компании към останалата част от икономиката?

Днес, не само европейските и азиатските, а вече и американските компании са открито загрижени за протекционистката реторика на президента Тръмп. Въпреки че изглежда, че китайско-американската търговска война се движи към търговско споразумение между двете основни световни сили, действията на президента на САЩ са трудно предвидими.

 

 В допълнение, структурните промени в автомобилния сектор, както и стандартите за емисиите в Европа и промените в поведението на потребителите в Китай продължават да влияят на бизнеса. В този контекст европейските икономики в момента се движат на две скорости: някои от тях са особено зависими от глобалната индустрия и търговия (Германия) и / или са засегнати от вътрешнополитическата несигурност (Италия, Обединеното кралство), докато френската, испанската и холандската икономики изглежда са по-устойчиви.

 

Централните банки в действие

Централните банки в Съединените щати, еврозоната и много развиващи се страни не останаха безучастни към ситуацията. В действителност, в резултат на сериозното забавяне на растежа, много централни банки предприеха мерки за облекчаване на паричните потоци. Какви точно ще бъдат ефектите от отрицателните номинални лихви, предвидени в паричната политика обаче е по-скоро неясно. Отрицателните лихвени проценти могат да стимулират икономиката, като дадат тласък на домакинствата и бизнеса, но също така могат да имат неблагоприятно въздействие върху еврозоната рентабилността на банките. На теория обаче положителният ефект върху икономиката е  по-голям. Следователно очакваното въздействие от тези мерки, особено в еврозоната, трябва да бъде реално усетено, дори ако тези експанзионистични парични политики не позволят на инфлацията да достигне целта, която страните, предприели тази стъпка си поставиха наскоро.

 

 Кофас очаква икономическо забавяне през 2020 г., въпреки че се улавят и някои положителни сигнали.В този контекст в това тримесечие са извършени две промени в страновите оценки на Кофас: Хонконг (понижен от A2 на A3) и Мавритания (увеличена от D на C). По отношение на секторите, след няколко последователни намалявания на оценката на автомобилния сектор през юни, през това тримесечие промените бяха по-малко - но въпреки това рисковете продължават да се увеличават (13 оценки са понижени, но нито една не е увеличена), по-специално в автомобилния сектор (понижаване в три нови държави) и в зависимите от него сектори (например химикали в Германия). Корпоративните кредитни рискове също нарастват в сектор хартия в Северна Америка. И накрая, има и нови жертви на нарастващия търговски протекционизъм (ИКТ сектор в Корея).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ще се разпространи ли песимизмът на производствените компании към останалата част от икономиката?

Изтегляне на това прес-съобщение : Барометъра на Кофас: Очаква се спад в г... (6,16 MB)

Виж също


Как може да Ви помогне застраховането на вземания?

Застраховането на вземания Ви подсигурява срещу неочаквано изпадане в неплатежоспособност на един или повече от Вашите клиенти; тя е инструмент, чрез който можете да управлявате рисковете.

Екип от експерти на Кофас е готов да отговори на всички Ваши въпроси по темата.

Нагоре
  • Bulgarian
  • English